Ako budeme JESŤ a PIŤ v podnikoch? A bude potrebný negatívny test? Tu sú DETAILY!
Od pondelka (26. 4.) sa za splnenia istých podmienok povoľuje otváranie vonkajších terás prevádzok.

Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán. Pri vstupe bude potrebný negatívny test, nie starší ako sedem dní a povinne musia byť prekryté aj dýchacie cesty.
Vo vyhláške hlavného hygienika nie je upravený počet a zloženie osôb, ktoré môžu spolu za jedným stolom sedieť.
S rúškom pri stole
Rúško či respirátor možno zložiť len na čas, nevyhnutný na konzumáciu. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.
V exteriérovej časti prevádzky je konzumácia povolená len posediačky, pričom medzi stolmi musia byť rozstupy minimálne dva metre.
Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
Hygienické opatrenia
Obsluha tiež musí zákazníkom k jedlu priniesť príbor zabalený do papierovej servítky, keďže podľa vyhlášky nesmie byť pre zákazníkov voľne dostupný na stoloch.
Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.
Rovnako je potrebné vydezinfikovať stôl, stoličku aj jedálny lístok po každom zákazníkovi. Stanovujú sa tiež podmienky pre umývanie riadu. Pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím dezinfekčný prostriedok.
Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková zároveň pripomína, že naďalej platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.