Jana Lešičková Regióny

Ako chceme pred Vianocami urobiť z ľudí bezdomovcov

Pre školu neefektívni, pre mesto nezaujímaví ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Ako chceme pred Vianocami urobiť z ľudí bezdomovcov
Zdroj: Bardejovský Reportér

Hotelová akadémia v Bardejove už niekoľo rokov ubytovávala stovky ľudí. Drvivá väčšina týchto ubytovaní bola krátkodová. Časom začala škola ubytovávať aj ľudí dlhodobo. V októbri 2017 to bolo viac ako 30 ľudí. Boli to prevažne ľudia sociálne slabší, tiež dôchodcovia, ale našli sa aj normálne pracujúci ľudia.

Do tohto bodu to bolo všetko normálne. Tohto roku sa škola rozhodla, že dlhodobo ubytovaným ľuďom už zmluvy predlžovať nebude, vraj je to pre školu neefektívne. A tak v októbri 2017 oznámila všetkým, že do 22.12. 2017 sa musia vysťahovať – 2 dni pred Vianocami! Veď si to prečítajte sami. Nastal zmätok a panika.

Niektorí ľudia po nociach nespia, niektorí to zapíjajú alkoholom, nenachádzajú riešenie. Tí šikovnejší, mladší a zamestnaní si nejako našli bývanie, no ostali tam ľudia, prevažne dôchodcovia, ktorí nevedia ďalej pohnúť. Toto sa pred Vianocami jednoducho ľuďom nerobí.

Najprv som uverejnila na svojom facebookovom rofile „Oznámenie o ukončení bývania.“ Oboznámila som o probléme taktiež dvoch poslancov VÚC. No výsledok žiaden. Tak som sa vybrala osobne za pani riaditeľkou. Náš rozhovor sa konal na chodbe pri vrátnici. Chcela som len vedieť, či sa nedá nájsť ešte nejaké riešenie, možno počkať aspoň do jari, veď idú Vianoce a zima.

Dostala som odpoveď: „Škola nie je sociálny ústav, starajte sa o svoje veci a ja sa budem starať o svoje." No mňa takáto odpoveď neuspokojila, tak som skúšala ďalej. No pani riaditeľka so mnou asi nechcela rozprávať, a tak ma nežne objala okolo ramena, potľapkávala po ňom a zároveň ma pomaly vyvádzala z vestibulu.

Dorazili ma nakoniec posledné slová pani riaditeľky: „Choďte si radšej domov baliť vianočné darčeky a poupratovať.“ Rozumiem, že škola nie je sociálny ústav, ani krízové ubytovanie. O takýchto ľudí sa má v prvom rade postarať mesto. Nerozumiem však prístupu pani riaditeľky. Nerozumiem prečo sa títo ľudia musia vysťahovať v zime. Čo môže nastať ak sociálne odkázaného človeka alebo dôchodcu vyhodíte v zime na ulicu?

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM