han Šport Ostatné športy

Ako je to naozaj s lyžovaním na Slovensku: Máme v talóne druhú Vlhovú alebo Zuzulovú?

Famózna Peťa! To pasuje na slovenskú lyžiarku Petru Vlhovú. Lenže, kto ju bude nasledovať? My možno už vieme, kto sa na tom podieľa či v budúcnosti bude!

Ilustračný obrázok k článku Ako je to naozaj s lyžovaním na Slovensku: Máme v talóne druhú Vlhovú alebo Zuzulovú?
Zdroj: TASR

Rodáčka z Liptova vtrhla do povedomia svetového lyžovania po boku Veroniky Zuzulovej, teraz už Velez-Zuzulovej. Postupne sa zlepšovala a zlepšovala, až sa z nej stala slovenská hrdinka bielych svahov. Dokonca sa zlepšila natoľko, že patrí k najvšestrannejším lyžiarom súčasnosti a je vzorom pre športovcov celého sveta.

Rodinné podniky

V našom lyžovaní to je, žiaľ, tak. Ten, kto v poslednej dekáde „vyskočil“ vo Svetových pohároch, svetových šampionátoch či olympijských hrách, boli len pretekári so silným rodinným zázemím. Ide o Zuzulovcov, Žampovcov a teraz Vlhovcov. Nebyť ich odhodlania, odriekania, trpezlivosti a najmä financií, nesadali by si Slováci pred televízor a nepozerali s takým napätím a hrdosťou na preteky alpského lyžovania. Nie je to však málo, keď si uvedomíme koľko prostriedkov na lyžovanie vyčleňuje štát a koľko miliónov sa celkovo v tomto športe u nás „točí“?

Kde je naša asociácia?

Pomyslíte si, že talent a vlastne už svetová hviezda typu Vlhová by mala mať na starosti Slovenská lyžiarska asociácia (SLA), no zdá sa, že tá funguje na princípe zotrvačnosti. Či skôr len ako „vyberač“ peňazí zo štátnej kasy, ktoré štát prerozdeľuje do jednotlivých športových odvetví. Funguje len zo štátnych peňazí a už veľa rokov bez pridanej hodnoty o čom svedčia neustále konflikty, nezhody či súdne spory a vyšetrovania. Aj NAKA už (SLA) vyšetruje pre rôzne podozrenia. Reálne však k Petre a jej tímu príde len zanedbateľná čiastka. Podobné to bolo aj v prípade Zuzulovcov. Preto niet divu, že spomínané esá sa k (SLA) už roky nevyjadrujú pozitívne.

Plač a nesúhlas

„Kým neodídu súčasní ľudia z asociácie, tak tá nebude fungovať,“ vyjadroval sa už v takomto duchu Igor Vlha, otec Petry. Nedá sa nespomenúť plač Veroniky Velez-Zuzulovej v roku 2012 na tlačovke, kedy už neuniesla nával emócii a až frustrácie z podmienok (SLA). Úspešnej slalomárke totiž hrozili tisícovými pokutami a Veronika nahlas zvažovala, že bude reprezentovať inú krajinu. Nad tým istým vážne uvažoval aj Adam Žampa a to už nemôže byť náhoda. Dnes medializované správy z prostredia (SLA) svedčia o tom, že sa to vôbec nezlepšuje skôr naopak. Nespokojné hlasy sú už aj z kategórií našich úspešných juniorov a žiakov.

Je tu ale alternatíva

Dlhodobé problémy so svojským fungovaním lyžiarskej asociácie vyústili do prirodzenej reakcie ľudí, ktorým na lyžovaní na Slovensku skutočne záleží. Ide o Zväz slovenského lyžovania (ZSL), ktorí vytvorili alternatívu voči (SLA), čiže organizáciu, ktorá má jasne definovaný a stanovený cieľ. Tým je rozvoj lyžovania s dlhodobým horizontom, vytváranie podmienok pre lyžovanie čo najväčšej populácií detí a nastavenie systémov a procesov spolupráce a konsenzu. Treba dodať, že ide o dobrovoľné občianske združenie.

Výchova detí a mládeže

To, čo sme spomenuli vyššie, je hlavným krédom (ZSL), ktorá postupne zahájila svoju činnosť a výsledkom je organizovanie viacerých súťaží a pretekov pre slovenské nádeje bielych svahov. Od svojho vzniku už stihli pripraviť viac akcií ako (SLA), ktorá má na to prostriedky od štátu! Postupom času má (ZSL) stále viac a viac členov a hlásia sa k nej aj elitní pretekári!

Zachráňme lyže

Tu sa ukazuje sila toho, keď sa vášeň posunie do stavu poslania, či misie. Preto vznikla aj iniciatíva „Zachráňme lyže“, aby podporila možnosť výberu alternatívnej organizácie (ZSL). "Podpora sa začala v roku 2016 práve po tom, ako sa k riadeniu (SLA) dostalo súčasné vedenie a nie len slovenskí elitní lyžiari boli rukojemníkmi vlastnej asociácie. Bolo to vyvrcholenie snahy zlikvidovať slovenské zjazdové lyžovanie,“ píše sa na stránke www.zachranmelyze.sk . Zachráňme lyže je dnes fond, ktorý zbližuje komunitu zhruba 13-tisíc podporovateľov zmeny v slovenskom lyžovaní. Slovo „zachráňme“ symbolizuje stav v akom stave sa podľa týchto ľudí dnešné lyžiarske hnutie nachádza. A nie je to len názor. Potvrdzujú to neustále podozrenia z nekalých a netransparentných praktík v (SLA).

Podpora elity

K projektu „Zachráňme lyže“ , ktorý odštartoval vznik (ZSL) má blízko aj Veronika Velez-Zuzulová, Žampovci a samotná Petra Vlhová spolu so svojim tímom, s ktorým dosahuje fantastické výsledky a robí dobré meno nielen slovenskému lyžovaniu, ale hlavne Slovenskej republike po celom svete. Vďaka nej je v posledných sezónach Slovensko jednou z dominantných krajín medzi takými lyžiarskymi krajinami ako je Rakúsko, Nemecko, Taliansko či Francúzsko. Lenže, aby to tak bolo ďalej a hlavne, aby bolo viacej ich nasledovníkov, musí sa v slovenskej „byrokracii“ udiať zmena a nastoliť také pravidlá, aby sa lyžiari nemuseli báť vlastnej asociácie!

Logo nakreslila Veronika

Ako sme už spomínali, iniciatívu Zachráňme lyže podporujú naši elitní jazdci a aj bývalá hviezda slalomárskej disciplíny, Veronika Velez-Zuzulová. Práve tá vymyslela aj logo! Ako k nemu prišlo? "Bicyklovala som na stacionárnom bicykli doma a pripravovala sa na sveťák, keď mi otec povedal, že vedenia SLA opäť úradovalo a odvolalo naše vedenie ÚAS (úsek alpských disciplín, pozn. red.) a nanominovalo tam Marina Mersicha. Bože, dajte nám už pokoj a nechajte v kľude pretekať a reprezentovať Slovensko. Bol to pre mňa symbol mieru, proste aby nám dali konečne pokoj…,“ opísala ako k tomu prišlo Veronika na www.zachranmelyze.sk .

Zmena by prospela

Nech na to hľadíme akokoľvek o (SLA) sa v posledných rokoch málokedy písalo „v dobrom“. Je až zarážajúci ten kontrast, že o slovenskom lyžovaní sa vo svete píše už roky tučnými písmenami na prvých stranách všetkých denníkoch len samé superlatívy a o (SLA) ako zastrešujúcej organizácii sa u nás píše len v zlom. Potvrdzuje sa teda to, že za úspechmi našich lyžiarov stojí hlavne obeta rodičov a celých rodín. Čo poviete, nechcelo by to zmenu?!

Zdroj: TASR
View this post on Instagram

🏆 VYHRAJTE BALÍČEK ŠPORTOVÝCH PREDMETOV 🏆 Ste skutoční milovníci športu? Chcete s nami ZACHRÁNIŤ LYŽE? ⛷ Ešte predtým ako vypukne lyžiarska sezóna by sme vás radi odmenili darčekmi, ktoré vás určite potešia 🤩 PODMIENKY SÚŤAŽE: 1. Dajte Follow na profil @zachranme_lyze 2. Dajte Like na túto fotku 3. Označte aspoň jedného priateľa, o ktorom viete, že miluje šport rovnako, ako vy ❤️ (môžete komentovať aj viackrát a tým zvýšiť vašu šancu na výhru) Súťaž prebieha až do 21.9.2019 a 22.9.2019 sa dozvieme meno výhercu 🎉 #zachranmelyze #slovensko #lyzovanie #deti #podpormelyzovanie #slovakia #skiing #skiforlife #skilife #sport #child #children #childrenswear #sportlife #sportwear #sporttime #skierslife #skitouring #skiingday #skiingisfun #skiers #skiingtime #winter #skilover #sutaz #giveaway #sutazime

A post shared by Zachráňme lyže (@zachranme_lyze) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM