Jakub Forgács Regióny

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Bystrici, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

Aj mestá menia svoju podobu a dôkazom toho, že Banská Bystrica nie je výnimkou, je týchto päť jeho zákutí. Pozrite si fotky a skúste sa rozpamätať, čo na nich bolo ešte pred pár rokmi. Na niektorých vôbec nič :)

Ilustračný obrázok k článku Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Bystrici, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: TASR

Radnica (foto č. 1 a 2)

Radnica na Námestí SNP v historickom centre Banskej Bystrice pôvodne patrila Vítovi Mühlsteinovi, bohatému obchodníkovi, majiteľovi banskej spoločnosti, županovi i komorskému grófovi, ktorý bol tiež prispievateľom na mnohé bystrické verejné stavby. V 16. storočí sa táto gotická stavba stala mestským domom a od 17. storočia radnicou. Na dvore kedysi stálo kamenné divadlo pre 300 divákov, ktoré bolo len o štyri roky mladšie ako divadlo v Pešti. Dom bol viackrát prestavaný a po najnovšej rekonštrukcii, ktorá sa kontroverzne vliekla dlhé roky na prelome 20. a 21. storočia, bola zrekonštruovaná verejnosti sprístupnená 24. novembra 2010. Mestu ju využíva predovšetkým na reprezentačné ú­čely.

Zimný štadión (foto č. 3 a 4)

Budova zimného štadióna v Banskej Bystrici síce stojí už dávno, pohľad na ňu sa ale nedávno zmenil poriadne. Rekonštrukcia na moderný stánok prebiehala od mája 2014 niekoľko mesiacov a prvý zápas sa na ňom hral už v októbri 2014. Odvtedy opäť slúži banskobystrickým hokejistom, ktorí majú v aktuálnej sezóne našliapnuté veľmi dobre na ceste za titulom, keď zatiaľ vedú tabuľku Tipsport ligy!

Námestie SNP (foto č. 5 a 6)

Dnes stoja na Námestí SNP v Banskej Bystrici zrekonštruovaná Hodinová veža, Katedrála svätého Františka Xaverského, spomínaná Radnica, no hlavne, už po ňom nejazdia autá či MHD, ako kedysi. Súčasnú tvár však banskobystrické námestie získalo v podstate iba nedávno, keď v rokoch 1993 – 1996 prešlo rekonštrukciou. Zaspomínajte si na dávnejšiu a už na prvý pohľad veľmi odlišnú podobu nášho námestia: Spomínate si na bystrické námestie ešte pred rekonštrukciou? FOTKY, ktoré by bola škoda nevidieť

Autobusová stanica (foto č. 7 a 8 )

Dlhé roky slúžila Banskobystričanom, no za pár mesiacov ľahla prachom. Jeden zo známych banskobystrických strašiakov, autobusová stanica, sa zmenila na haldy sutiny. Pohľad na to, čo po nej v našom meste zostalo, nie je vábny. Dobrou správou však je, že na mieste pôvodnej autobusky by už o pár mesiacov mohla stáť nová.

Europa SC (foto č. 9 a 10)

Europa Shopping Center je najväčšie nákupno-zábavné centrum v Banskobystrickom kraji. Miesto plné obchodov a možností na oddych či trávenie voľného času sa už po otvorení v roku 2006 rýchlo stalo vyhľadávaným pre Banskobystričanov aj ľudí z blízkeho či ďalekého okolia. Pamätáte si však ešte, ako to na mieste, kde stojí, vyzeralo predtým, keď sa tu do svahu „zahryzli“ mechanizmy, ktoré započali jeho výstavbu?

Čítajte tiež:

Spomínate si na bystrické námestie ešte pred rekonštrukciou? FOTKY, ktoré by bola škoda nevidieť

Mincovňa vyrazila nové zberateľské mince v striebre: Na počesť nášho slávneho mesta, FOTO vnútri

5 miest v Bystrici, ktoré ešte pred pár rokmi vyzerali celkom inak
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM