Prokop Slováček Správy

Ako sa robí fastfood? Personál má z hamburgerov aj nočné mory!

Hranolky, aké si doma neurobíte. Lákavé chuťovky z fastfoodov mnohí zatracujú, no iba málokto im odolá. Nazreli sme priamo do kuchyne rýchleho občerstvenia!

Hranolčeky, burgery na všetky možné spôsoby alebo legendárne kuracie nugetky. Všetci si ich občas doprajeme. Čo všetko musí personál v kuchyni pripraviť? Nazreli sme do zákulisia fastfoodu (nie toho celosvetovo najznámejšieho), aby sme zistili, ako to v ňom chodí.

Skôr, ako príde zákazník…

… personál pripravuje prevádzku už hodinu pred otvorením. Treba naštartovať počítačový systém, ktorý z pokladne posiela objednávky priamo do kuchyne. Služba pozapína a vyčistí stroje: kávovar, shaker, zmrzlinový prístroj, grily a fritézy. O pol hodinu už musí byť všetko zahriate a pripravené.

Práca v kuchynskom fastfoode nie je žiadna veda. Zvládne to aj laik, ktorý nemá k vareniu vzťah. Je to obrovská vývarovňa, kde je všetko plne automatizované. Treba sa naučiť iba obsluhovať stroje, v správnom čase stlačiť ten správny gombík a vedieť, aké ingrediencie do akého hamburgera dať. To je všetko. Potom už je to len čistá rutina.

Hygiena nadovšetko

Vzhľadom na rôzne antikampane, ktorým fastfoody často čelia, sú kvalita surovín a hygiena priestorov prvoradé. Zelenina je každý deň čerstvá, kečup, horčica či iné omáčky z predošlého dňa sa automaticky vyhadzujú.

Čítajte: Biely všeliek či skryté riziko? Kleopatra sa v mlieku kúpala, niekto s ním zaspáva, iný sa zobúdza. 5 mýtov o mlieku

Každý, kto sa pohybuje v kuchyni, si musí v hodinových intervaloch umyť ruky. Ako na to nezabudnúť? Čas strážia špeciálne hodiny, ktoré zapípajú a začne sa hromadný „útek“ k umývadlám. Navyše, všetky úkony s jedlom sa robia v jednorazových rukaviciach.

400 plátkov mäsa za deň

Hlbokozmrazené hovädzie plátky, ktoré sme našli v chladničke tohto fastfoodu mali 97 percentný podiel mäsa. Zvyšok tvorili už len soľ a čierne korenie. Žiadne éčka, po ktorých sme pátrali.

„Veľký burger sa na grile robí okolo 100 sekúnd, malý zhruba polovicu času. Bez oleja, nasucho, má v sebe dostatok tuku. Ak sa nepoužije hneď, odloží sa do naparovačky, ktorá ho ešte aspoň 20 minút udrží použiteľný. Niektoré mäso je dokonca chutnejšie, keď pár minút odstojí,“ hovorí jeden z kuchárov ktorý počas dvanásťhodinovej služby ugriluje, poskladá a zabalí okolo 400 hamburgerov.

„Strašia ma aj počas spánku. Môj najhorší sen je, že prišla školská trieda, naraz som musel urobiť 60 burgerov a vôbec som to nestíhal."

Hranolčeky vydržia chutné len pár minút

V druhej časti kuchyne sa vypráža. Aj tu všetko riadia stroje. Do troch minút od vloženia jednotlivých hlbokozmrazených dobrôt do oleja, je všetko vysmažené. Hranolčeky, keď sa nepredajú, môžu ostať v špeciálnom ohrievači len sedem minút, potom nemilosrdne putujú do koša. Rovnako je to aj s vyprážaným syrom, kuracím rezňom či kuracími nugatkami. V skladovacom boxe, kde je okolo 60 stupňov môžu ostať len okolo 20 minút, potom sa už nemôžu predávať.

Fritéza si sama povie, kedy už má dosť a potrebuje vymeniť olej. „Keď prídem domov, a zacítim, že sa u nás vyprážali rezne, je mi nevoľno. Ale ja som špeciálny prípad, nemala som fastfood rada ani predtým,“ dopĺňa kuchárka, ktorá má na starosti všetko smažené.

Fastfood áno, či nie?

Dá sa v rýchlom občerstvení nájsť aj niečo zdravé? Napríklad čerstvý šalát s grilovaným mäsom neublíži ani tomu, kto dbá na správnu výživu. Menej kóšer sú žemle. Tam je veľa bielej múky, cukor a aj zopár éčok, ktoré sa používajú aj v iných potravinárskych výrobkoch.

Zdravej strave nevyhovujú určite ani omáčky, ktoré sú viac menej plné dochucovadiel a stabilizátorov. Najväčšou hrozbou, zdá sa, sú sladené malinovky. Keď si na ne zvyknete, všetko ostatné, čo budete piť, sa vám zrazu bude zdať úplne bez chuti.

Suma sumárum, to, čo sa vo fastfoode predáva, nie je o nič horšie, ako nájdeme za lacný peniaz na pultoch v niektorých obchodných reťazcoch a bežne to kupujeme. Problém je, ak sa namiesto bežnej pestrej stravy stane fastfood našim jediným zdrojom obživy. A to je už na každom z nás, ako sa rozhodne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM