Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

AKO STE HLASOVALI: Nobelovu cenu by si zaslúžila „mama“ Harryho Pottera

Nobelovu cenu za literatúru získal hudobník Bob Dylan. Komu by ste cenu dali vy a kto zo svetových spisovateľov zarobil v roku 2016 najviac?

Ilustračný obrázok k článku AKO STE HLASOVALI: Nobelovu cenu by si zaslúžila „mama“ Harryho Pottera
Zdroj: internet

Zvolenie amerického hudobníka za laureáta Nobelovej ceny za literatúru vyvolal obdiv i údiv na celom svete. Reakcie boli rozporuplné. Zaujímalo nás, komu by ste cenu dopriali vy, ak by ste mali možnosť rozhodovať? Ponúkame vám aj pohľad do rebríčka najpredávanejších autorov súčasnosti?

Komu by ste to dali vy?

Možností bolo veľa, vybrali sme zopár zaujímavých mien a autorov skvelých kníh, ktoré oslovujú ľudí na Slovensku i vo svete. Najviac hlasov, možno tak trošku aj podľa očakávania dostala Joanne Rowlingová autorka série o Harry Potterovi.

Takto ste hlasovali

  • Joanne Rowlingová – autorka série o Harry Potterovi 40.9 %
  • Jo Nesbø – autor skvelých severských detektívnych románov 18.2 %
  • Dominik Dán – slovenský autor úspešných kriminálnych románov 15.9 %
  • Táňa Keleová-Vasilková – najobľúbenejšia slovenská autorka ženských románov 15.9 %
  • John Grisham – autor mnohých skvelých príbehov z právnického prostredia. 9.1 %

Kto zarába najviac?

Stále platí, že písané slovo má svoju váhu a je aj komerčne zaujímavé. Veď stačí pohľad na zárobky 14-tich komerčne najúspešnejších autorov. Rebríček zostavil magazín Forbes. Dokopy zarobili 269 miliónov dolárov.

Z toho práve Joanne Rowlingovej pribudlo na konte 19 miliónov a to ju radí na 3. miesto komerčne najúspešnejších autorov. Pred ňu sa dostal Jeff Kinney (19,5 milióna dolárov), autor úspešnej série kníh Denník odvážneho bojka.

Na prvom mieste sa ocitol James Patterson, ktorý v tomto roku doteraz zarobil 95 miliónov dolárov. Každý rok vydá niekoľko nových diel – a v uplynulom ich bolo až 12! On a jeho tím píše najmä kriminálne príbehy a trilery, ale aj knihy pre deti. Vytvoril populárnu postavu detektíva-psychológa Alexa Crossa, ktorého na filmovom plátne stvárnil Morgan Freeman.

Nobelovu cenu by si zaslúžila „mama“ Harryho Pottera
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM