Správy Regióny Rôzne

AKO VYZERÁ DEŇ vodiča MHD: Jazdiť v dnešnej premávke je stále náročnejšie

Práca vodiča bratislavskej MHD je náročná a zodpovedná úloha. Chcete vedieť, čo považuje vodič električky na svojej práci za najzaujímavejšie?

Ilustračný obrázok k článku AKO VYZERÁ DEŇ vodiča MHD: Jazdiť v dnešnej premávke je stále náročnejšie
5
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavskú MHD v posledných rokoch trápi nedostatok vodičov. Tí, ktorí jazdia v uliciach hlavného mesta zažívajú pri svojej práci pekné chvíle, ale patria k nej aj náročnejšie momenty. Redakcia Bratislava24.sk si bližšie „posvietila“ na deň vodičov MHD.

Od kedy do kedy

Vodiči MHD pracujú na služby, takže ich príchody do práce nie sú jednotné. Každopádne, ráno si privstanú o niečo skôr ako väčšina z nás. „Vodiči autobusov MHD ráno nastupujú do práce podľa platného turnusového zadelenia približne od 3:30 do 6:50 hod.,“ informuje hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Ak ste si mysleli, že vodiči jazdia stále na rovnakých trasách, tak sa mýlite. „Drvivá väčšina vodičov jazdí každý deň na inej linke,“ uvádza Volfová. Vodiči autobusov končia svoju službu v čase od 18:00 do noci 1:00 hod., v závislosti od harmonogramu služieb. Prevádzka MHD je však nepretržitý proces, čo znamená že vodiči musia zabezpečiť aj dopravu na nočných linkách od 23:30 do 4:00 hod.

Radosti aj trápenia

Práca vodiča je síce náročné povolanie, ale prináša aj radosti. „Voziť cestujúcich je pre mňa aj po rokoch stále zaujímavé. Sledovať ako ten čas letí, keď vozím deti do školy a za pár rokov vozím zas ich deti. Do práce chodím s radosťou a sledujem okolo seba všetko,“ prezradil Pavel, ktorý dlhé roky pracuje ako vodič električky.

Dlhoročný vodič si uvedomuje aj negatívne stránky dnešnej doby. „Jazdiť v dnešnej premávke je stále náročnejšie a náročnejšie. Pribúdajú autá aj cestujúci, väčšina z nich je nervóznych a nesmiete sa nimi nechať vyviesť z rovnováhy,“ hovorí Pavel a prezrádza svoju metódu, ako proti tomu bojovať: „Snažím sa byť stále v kľude, v pohode a hlavne musím byť v strehu, aby som cestujúcich doviezol bezpečne tam, kam chcú.“

Ilustračný obrázok

Vodičky v MHD
5
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM