Správy

Akreditačná komisia v tom má jasno: Odporučila zrušiť akreditáciu RS Čistý deň

Akreditačná komisia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR odporučila ministerstvu zrušiť akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň.

Ilustračný obrázok k článku Akreditačná komisia v tom má jasno: Odporučila zrušiť akreditáciu RS Čistý deň
Zdroj: TASR

Na svojom dnešnom zasadaní sa Akreditačná komisia zaoberala všetkými novými skutočnosťami, o ktorých ju informovali zástupcovia MPSVR SR. K novým faktom sa vyjadril aj štatutárny zástupca RS Čistý deň.

Akreditačná komisia sa zhodla na tom, že tieto nové skutočnosti a zistenia napĺňajú ustanovenie §85, ods1, písm. a) zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. V zhode s názorom, ktorý už skôr prezentovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, podľa komisie existuje odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin, ale aj odôvodnená obava, že resocializačný program v RS Čistý deň neplní zákonný účel.

Pokiaľ ide o samotné dôvody, ministerstvo oboznámilo Akreditačnú komisiu s oficiálnou informáciou Krajského riaditeľstvo PZ SR v Trenčíne, že jej vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči bývalému pracovníkovi RS Čistý deň z prečinu sexuálneho zneužívania. Ďalším dôležitým faktom je informácia ÚPSVR SR o výraznom náraste útekov maloletých klientov resocializačného strediska Čistý deň, ktorý vysoko prevyšuje útekovosť v iných resocializačných strediskách. MPSVR SR zároveň vyhovelo protestu prokurátora proti predchádzajúcemu rozhodnutiu, čím bolo obnovené správne konanie o zrušení akreditácie.

Akreditačná komisia sa tiež oboznámila s problematickými zmluvami RS Čistý deň s ÚPSVR SR a Úradom Trnavského samosprávneho kraja a za problém považuje tiež nevhodnú medializáciu problémov resocializačného zariadenia zo strany vedenia RS Čistý deň, do ktorej boli zatiahnutí aj jeho maloletí klienti.

MPSVR SR opakovane zdôrazňovalo, že ponechanie akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň je podmienečné a ak orgány činné v trestnom konaní zistia nové zásadné skutočnosti, ministerstvo bude na ne okamžite reagovať.

Ministerstvo pripraví rozhodnutie o zrušení akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň a jeho vydanie oznámi Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré začne realizovať kroky na premiestnenie klientov zariadenia.

Rozhodnutie bude vykonateľné doručením účastníkovi konania a prípadné odvolanie nemá odkladný účinok.

Správne konanie je dvojstupňové, pričom v prvom stupni rozhoduje vecne príslušná sekcia ministerstva. Ak sa účastník odvolá (podá rozklad) proti rozhodnutiu ministerstva v 15-dňovej lehote, v druhom stupni rozhoduje na návrh rozkladovej komisie minister.

Naďalej je zrejmé, že kľúčovým riešením témy ochrany detí počas zložitého obdobia odvykania od závislostí bude vybudovanie štátnych kapacít a zariadení tak pre fázu liečby, ako aj následnej resocializácie. MPSVR SR preto realizuje všetky materiálne a personálne kroky, aby k zmene prišlo už do konca tohto roka.

Pre úplnosť uvádzame, že Akreditačná komisia MPSVR SR sa aktuálne, okrem iného, zaoberá tromi resocializačnými zariadeniami, vrátane RS Čistý deň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM