Webnoviny - Svet

Aktivisti chcú potrestať aj zástupcov Transpetrolu

WEBNOVINY.SK

Predseda OZ Nie ropovodu cez Žitný ostrov Miroslav Dragun (druhý zľava), minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsolt Simon (uprostred) a 1. podpredseda OZ Nie ropovodu cez Žitný ostrov Tomáš Mikulec (tretí zľava) počas TB po odovzdaní petície s 50 000 podpismi proti stavbe ropovodu cez Žitný ostrov. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Snaha občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov zabrániť výstavbe ropovodu cez územie so zásobami pitnej vody mala svoju odozvu aj v Programovom vyhlásení vlády SR, v ktorom sa vláda Ivety Radičovej zaväzuje, že nebude túto stavbu medzi Slovenskom a Rakúskom realizovať. Aktivisti však chcú ísť ďalej a dnes požiadali ministra pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolta Simona, aby vo vláde inicioval odvolanie zástupcov spoločnosti Transpetrol, ktorí podľa nich dlhodobo zavádzali verejnosť vo veci výstavby ropovodu. Malo by ísť o predsedu predstavenstva spoločnosti Transpetrol Ivana Krivosudského, podpredsedu predstavenstva Transpetrolu Sergeja Zápotockého a členku predstavenstva Slavku Jánošíkovú.

„Ministerstvo hospodárstva pred pár dňami zverejnilo zástupcov SR a Transpetrolu v spoločnosti Bratislava – Schwechat Pipeline, ktorá stavia ropovod na rakúskej strane a má už vydané územné rozhodnutie, ako prokurista, zástupca sedí v tejto spoločnosti pán Zápotocký, ktorý dlhodobo klamal a zavádzal verejnosť na slovenskej strane, že o tomto projekte Transpetrol nič nevie. A opäť sa dokázalo, že Transpetrol mal na rakúskej strane riadiacu funkciu, riadil celý projekt aj na rakúskej strane,“ zdôvodnil požiadavku združenia jeho predseda Miroslav Dragun. Aj vyjadrenia exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) a zástupcov Transpetrolu o tom, že nemohli ovplyvniť projekt na rakúskej strane, považuje za klamstvá a zavádzanie verejnosti. „Túto požiadavku budem tlmočiť kolegovi, ministrovi hospodárstva,“ povedal na tlačovej besede po stretnutí s aktivistami minister Simon. Podľa neho je to dôkaz, že „vláda bývalého premiéra Roberta Fica nastavovala inú tvár doma a inú v Rakúsku.“ Predchádzajúca vláda tak konala v rozpore so záujmom občanov Slovenska, dodal.

Aktivisti z občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov, predseda združenia Miroslav Dragun a podpredseda Tomáš Mikulec odovzdali ministrovi Simonovi 50-tisíc podpisov, ktoré získali v petícii proti výstavbe nového ropovodu do Rakúska. Simon sa im za to poďakoval. „Túto petíciu považujem za úspešnú,“ zhodnotil výsledok petície. Podpisovú akciu odštartovali aktivisti 5. februára. Pri zbieraní podpisov im pomáhali mimovládne organizácie Greenpeace, Ekofórum a ďalšie.

Podľa exministra hospodárstva Jahnátka bol projekt ropovodného prepojenia medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom pre Slovensko dôležitý najmä z hľadiska energetickej bezpečnosti. Jahnátek o projekte tvrdil, že v prípade krízy by malo Slovensko okamžite náhradu a vedelo by priniesť až 3,5 mil. ton ropy z tohto smeru. Zároveň mala rakúska strana na svojom území pre potreby Slovenska vybudovať zásobník ropy na 75 tis. ton. Ropovodné prepojenie sa malo začať stavať v roku 2012. Výstavbu mala zabezpečiť slovenská spoločnosť Transpetrol a rakúska firma OMV, ktoré na to založili spoločnosť Bratislava-Schwechat Pipeline. Ropovodné prepojenie medzi Slovenskom a Rakúskom malo mať 62 kilometrov, z toho na území Slovenska približne 12 kilometrov. Prepravná kapacita ropovodu sa podľa plánu mala pohybovať na úrovni 2,5 až 5 mil. ton ropy ročne. Podľa ministra Simona bude musieť minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) prebrať zodpovednosť a vyrovnať sa s tým, že Jahnátek podpísal s Rakúšanmi memorandum o výstavbe ropovodu. „On sa bude musieť podľa mojej mienky bezpodmienečne vyrovnať s tým, že tento ropovod sa môže postaviť, ale nie cez Žitný ostrov,“ povedal Simon.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM