Aktualizované han Zo zahraničia

AKTUÁLNE: Boje sa blížia k Poľsku! Rusi zaútočili na základňu TESNE pri hraniciach!

Ruské sily odpálili v nedeľu ráno najmenej osem rakiet na vojenskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov západne od Ľvova a okolo 16 kilometrov od hraníc s Poľskom.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Boje sa blížia k Poľsku! Rusi zaútočili na základňu TESNE pri hraniciach!
Zdroj: TASR/AP

Smerom od vojenskej základne bolo vidieť stúpať mohutné stĺpy dymu, píše reportér Guardianu Lorenzo Tondo s odvolaním sa na Ľvovskú regionálnu vojenskú správu.

Útok na základňu potvrdil aj starosta Ľvova Andrij Sadovyj. Zatiaľ nie sú známe informácie o škodách alebo obetiach. Sadovyj tiež vyzval ľudí, aby nezverejňovali fotografie a videá z miesta útoku.

Útok na vojenskú základňu blízko hraníc s Poľskom nasleduje po sobotňajšom varovaní námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, že dodávky zbraní od západných krajín na Ukrajinu môžu byť „legitímnym cieľom“ útoku ruskej armády.

Ranné výbuchy

Ukrajinské médiá predtým informovali, že mestom Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny približne 70 kilometrov od poľských hraníc otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov.

Explózie bolo počuť krátko pred šiestou hodinou ráno miestneho času (05.00 h SEČ) na predmestiach Ľvova, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na svoj tím.

Explózie bolo počuť aj v Poľsku, informoval reportér nemeckej agentúry DPA, ktorý sa nachádza v meste Przemyśl.

Aj v ďalších mestách

Denník Guardian s odvolaním sa na portál Kyiv Independent uviedol, že Ľvov je pod raketovým útokom ruskej armády. Ranné výbuchy pri Ľvove boli podľa miestneho poslanca Igora Zinkevyča výsledkom zásahu ukrajinskej protivzdušnej obrany proti ruským raketám.

Ľvov bol donedávna bolo útočiskom mnohých vnútorne vysídlených osôb. Krátko pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu tam USA nakrátko presťahovali svoje veľvyslanectvo z Kyjeva, no napokon stiahli do Poľska.

Ukrajinské médiá hlásili ráno výbuchy aj z miest Cherson a Ivano-Frankivsk.

Ďalšie aktuálne témy

Deväť mŕtvych

Pri ruskom raketovom útoku na základňu pri meste Javoriv neďaleko Ľvova zahynulo deväť ľudí. Zranenia utrpelo ďalších 57 ľudí, pričom na základni sa v čase útoku mali nachádzať aj zahraniční vojenskí inštruktori. TASR správu prevzala od televízie BBC a agentúry AFP.

Informáciu o počte obetí poskytol médiám gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozytskyj, podľa ktorého Rusko na vojenskú základňu pri Javorive vypálilo viac ako 30 rakiet.

Podľa očitých svedkov prišlo na miesto incidentu až 19 sanitiek. Záchranné zložky sa momentálne na základni snažia uhasiť oheň, ktorý tam po útoku vypukol.

Na napadnutej vojenskej základni je i Centrum pre udržanie mieru a bezpečnosti, ktoré sa nachádza len 10 kilometrov od poľských hraníc. Práve na tomto mieste sa mali podľa ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova nachádzať aj zahraniční vojenskí inštruktori.

FOTO: ilustračné

Poznámka k hlavnej fotke: Dym stúpa k oblohe z horiacich kontajnerov počas ostreľovania mesta Vasylkiv, ktoré sa nachádza juhozápadne od Kyjeva.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM