Aktualizované Politika

AKTUÁLNE: Prezidentka vymenovala novú Ficovu vládu

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu. Kto povedie jednotlivé ministerstvá?

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Prezidentka vymenovala novú Ficovu vládu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala vládu SR. Povedie ju Robert Fico (Smer-SD).

Ministri za Smer

Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Posty vo vláde si rozdelili v pomere 7 : 7 : 3. Za Smer budú vo vláde Robert Kaliňák (podpredseda vlády, ministerstvo obrany), Ladislav Kamenický (ministerstvo financií), Richard Takáč (ministerstvo pôdohospodárstva), Juraj Blanár (ministerstvo zahraničných vecí), Boris Susko (ministerstvo spravodlivosti) a Jozef Ráž mladší (ministerstvo dopravy).

Ďalšie mená vo vláde

Za Hlas-SD bude vo vláde sedieť Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (podpredsedníčka vlády, ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra).

Do ministerských kresiel za SNS zasadne Tomáš Taraba (podpredseda vlády, ministerstvo životného prostredia) a Martina Šimkovičová (ministerstvo kultúry). Obsadí aj nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, ktoré má vzniknúť od januára 2024.

Ficov príhovor

Novovymenovaná vláda bude konštruktívna, nebude sa vyhýbať žiadnym výzvam a bude vykonávať suverénnu zahraničnú politiku. Z vlády a ministerstiev bude počuť suverénny slovenský hlas. Uviedol to Robert Fico (Smer-SD) vo svojom príhovore po vymenovaní za premiéra.

„Želám si, aby sme všetci spoločne mohli po skončení mandátu tejto vlády konštatovať nie čísla, ale to, že na Slovensku sa bude žiť lepšie a že Slovensko bude aj pokojnejšie. Tento sľub dávam pred celou slovenskou verejnosťou,“ povedal Fico.

Pripomenul, že vláda nikdy v modernej histórii Slovenska nečelila tak zlým sociálno-ekonomickým ukazovateľom, chudobe a rozvráteným financiám. Fico sa zároveň teší, že Národná rada SR pri voľbe predsedu správne vykročila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: SaS
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM