Zo Slovenska

AKTUÁLNE: Vláda odsúhlasila prítomnosť vojakov NATO na území Slovenska

Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na Slovensku musí ešte schváliť Národná rada.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Vláda odsúhlasila prítomnosť vojakov NATO na území Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Vláda odsúhlasila prítomnosť vojakov NATO na území Slovenska, má tu pôsobiť do 2100 vojakov Aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na Slovensku musí ešte schváliť Národná rada.

Reakcia Slovenska

Ide o reakciu Slovenska a spojencov na nevyprovokovanú masívnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Návrh ešte musí odobriť Národná rada SR.

Slovenskú jednotku má tvoriť do 600 českých, do 200 holandských, do 100 poľských a slovinských, do 400 amerických a do 700 nemeckých vojakov.

Počet príslušníkov ozbrojených síl súvisí aj s technikou, ktorú budú vojaci pri zabezpečovaní obrany SR obsluhovať a ktorá doplní vybrané nedostatkové spôsobilosti Ozbrojených síl SR. Ide napríklad o systém protivzdušnej obrany Patriot či možné nasadenie radarovej techniky Sentinel.

Mimoriadne bojové skupiny

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku.

Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

Ďalší vojenský materiál

Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 9,99 milióna eur. Odsúhlasila to vláda na svojom stredajšom rokovaní. „V kontexte masívnej nevyprovokovanej vojenskej invázie Ruskej federácie voči Ukrajine a v nadväznosti na požiadavky Ukrajiny sa navrhuje, aby vláda SR vyslovila súhlas s darovaním vojenského materiálu Ukrajine,“ uvádza sa v materiáli.

Vojenská invázia Ruska voči Ukrajine začala 24. februára.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM