Zo Slovenska

Americkí vojaci to prehnali s alkoholom: Po roztržke vo Zvolene odchádzajú zo Slovenska

Podgurážení príslušníci americkej armády sa mali pohádať a pobiť priamo v potravinách vo Zvolene. Volať na nich museli políciu. Americká ambasáda sa ospravedlnila.

Ilustračný obrázok k článku Americkí vojaci to prehnali s alkoholom: Po roztržke vo Zvolene odchádzajú zo Slovenska
Zdroj: www.pexels.com / CC0 1.0

Dvoch príslušníkov americkej armády, ktorí boli účastníkmi incidentu vo zvolenských potravinách, odvolali z pôsobenia na Slovensku a čakajú na ďalšie disciplinárne opatrenia zo strany ich veliteľov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Veľvyslanectvo USA v SR.

„Výmena názorov, ku ktorej došlo medzi príslušníkmi americkej armády v potravinách vo Zvolene, bola neospravedlniteľným prejavom neúcty k slovenskej polícii a verejnosti,“ uviedla ambasáda. Ozrejmila, že polícia v tomto prípade obvinenie nevzniesla, ale upozornila, že ich správanie sa nedá ospravedlniť.

Prečítajte si tiež

„Je škoda, že niektorí sa snažia využiť túto udalosť ako príležitosť na rozdelenie našich krajín a očiernenie množstva amerických vojakov a vojačiek. Tí prišli pomôcť a podporiť Slovensko, nášho spojenca, od momentu brutálnej ruskej invázie na susednú Ukrajinu,“ skonštatovalo veľvyslanectvo.

Reakcia rezortu obrany

Spor medzi americkými vojakmi vo Zvolene eviduje aj ministerstvo obrany. „Vzájomnou slovnou potýčkou neohrozovali a neútočili na verejnosť, nespôsobili žiadne škody na zdraví a ani majetku. Napriek tomu však vnímame snahu celú vec účelovo zveličiť. S americkou stranou komunikujeme o opatreniach, aby sa takáto situácia neopakovala, pretože vrhá zlé svetlo na všetko dobré, čo spojenci robia pre našu spoločnú obranu,“ reagovala Mária Precner z komunikačného odboru rezortu obrany.

Čo sa stalo?

Incident pre Pravdu opísal očitý svedok, ktorý bol na mieste, keď došlo k roztržke. „Bol som tam okolo pol ôsmej večer. Traja muži, z nich jeden černoch, sa po anglicky hádali. Potom sa aj bili. Jeden z nich skončil na zemi. Opití boli ako dogy,“ priblížil Zvolenčan v stredných rokoch pre denník, s tým, že spôsobené nemali byť žiadne škody.

Podľa svedka na miesto prišli mestskí policajti. „Rázne ich spacifikovali – dali im ruky za chrbát a vyviedli von. Tam s nimi počkali na štátnych a vojenských policajtov. Pred predajňou to bol hotový cirkus, pozeralo sa na to veľa ľudí,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM