Webnoviny - Svet

Ammann odmieta porovnanie s Federerom

WEBNOVINY.SK

Simon Ammann Foto: AP Photo/Matthias SchraderWHISTLER 21. februára (WEBNOVINY) – Hrdinom skokanských mostíkov na XXI. zimných olympijských hrách v Kanade sa stal švajčiarsky reprezentant Simon Ammann. Po zisku dvoch zlatých medailí vo Whistler Olympic Parku má totiž tento 28-ročný rodák z Grabsu na svojom konte už štyri najcennejšie kovy spod piatich kruhov a novinári ho ihneď začali porovnávať s jeho krajanom, fenomenálnym tenistom a rovesníkom Rogerom Federerom.

„Sme dve odlišné osobnosti. Celé Švajčiarsko však môže byť pyšné, že má takýchto skvelých športovcov,“ poznamenal skokan na lyžiach známy pod prezývkou Harry Potter. „Moje tohtoročné olympijské víťazstvá nemožno porovnávať s tými z roku 2002. Terajšie neboli neočakávané, ale v Salt Lake City som bol nováčikom bez akéhokoľvek predchádzajúceho úspechu,“ uviedol Švajčiar, ktorý v sobotu triumfoval na veľkom mostíku HS-140 rovnako ako pred týždňom na strednom pred Poliakom Adamom Malyszom a Rakúšanom Gregorom Schlierenzauerom.

„Najdôležitejšie bolo skákať dobre a uvoľnene. Dnes sa mi darilo, pretože som si veril. Kľúčom k úspechu bolo, že som bol psychicky vyrovnaný,“ uviedol Ammann na margo svojich dlhých skokov (144 m a 138 m), ktorými súperom nedal žiadnu šancu pomýšľať na najvyšší stupienok.

Švajčiar sobotňajším triumfom prepísal históriu tohto športového odvetvia, keď sa stal vôbec prvým skokanom na lyžiach so štyrmi individuálnymi zlatými medailami na ZOH. Organizátori si po pretekoch zo suveréna v skokanskom sektore robili žarty. Podpichovali ho, aby radšej súťažil sám so sebou, keďže vyhral s obrovským náskokom.
„Chalani z Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) mi povedali, že si mám na vlastnom mostíku skákať svoje preteky! Mne sa však v Severnej Amerike páči,“ prezradil Ammann a pokračoval: „Moje čaro spočívajúce v dlhých skokoch, zdá sa, nepominulo. Je to naozaj skvelé.“ Aktuálny líder Svetového pohára Simon Ammann vyrovnal rekord legendárneho Fína Mattiho Nykänena, ktorý v rokoch 1984 a 1988 získal rovnako štyri zlaté medaily, jednu z nich však v tímovej súťaži.

SITA, AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM