Anton Hrachovský Správy

Andrej Danko o únose Vietnamca: Ak je v tom zapletené aj Slovensko, musí prísť basa!

Je nehorázne a ohavné, ak bolo Slovensko zapletené do únosu vietnamského občana z Nemecka. V rozhlasovej diskusnej relácii Sobotné dialógy to uviedol predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko o únose Vietnamca: Ak je v tom zapletené aj Slovensko, musí prísť basa!
Zdroj: TASR

V takom prípade musia byť podľa Danka páchatelia dolapení. Predseda parlamentu reagoval na medzinárodný škandál týkajúci sa podozrenia, že Slovensko sa malo podieľať na únose zrealizovanom vietnamskou tajnou službou. „Ak by sa to dialo, je to nehorázne, a keď si to aj niekto dovolil, tak musí znieť basa,“ uviedol. Podstatu vidí v tom, že bola narušená dôvera medzi štátmi v tom, či nebol zneužitý schengenský priestor. To treba potvrdiť riadnym vyšetrovaním, zdôraznil.

Danko o prikrášlených informáciách

Danko priblížil, že jeho strana vyzvala ministerstvo vnútra a vládu, aby poskytla súčinnosť nemeckým orgánom vyšetrujúcim incident. On osobne zavolal štátnemu tajomníkovi rezortu diplomacie Lukášovi Parízkovi (nominant SNS) a požiadal ho, aby ministerstvo kontaktovalo vietnamské veľvyslanectvo.

„Môžem vás ubezpečiť, ak sa preukáže, že Vietnam oklamal Slovensko, SNS bude žiadať jeho veľvyslanca na Slovensku, aby sa vrátil domov,“ uviedol Andrej Danko.

Šéf národniarov povedal, že má veľký záujem, aby sa záležitosť „vyčistila a vyriešila“. Považuje za dôležité, aby sa Slovensko zbavilo podozrení a nebolo poškodené jeho meno. Apeloval pritom, že je potrebné vychádzať z relevantných informácií a nemalo by sa podľahnúť hystérii. Myslí si totiž, že informácie zverejnené nemeckými médiami mohli byť prikrášlené.

Sulík odmieta konšpirácie

Predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík v reakcii na Danka vyvrátil, že by mohlo ísť o konšpirácie. Informácie o možnom zapletení Slovenska totiž priniesli v sérii článkov renomované nemecké médiá, vysvetlil. „Všetko sú to overené fakty, to nie sú žiadne konšpiračné teórie. Robí to našej krajine veľkú hanbu,“ vyhlásil Sulík s tým, že išlo o „silný podraz“ voči nemeckej strane.

Podľa šéfa liberálov je vylúčené, aby slovenská vláda nevedela, že uneseného Vietnamca previezla zrejme pod cudzím menom vietnamská tajná služba do Moskvy slovenským vládnym špeciálom, čomu nasvedčujú zverejnené informácie. „Ak to vláda vedela, tak je to strašne zle. Ak to nevedela, tak je to spolok babrákov,“ kritizoval Sulík v RTVS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM