Správy

Prezident Kiska na Facebooku: S veľkým znepokojením sledujem, čo sa deje v RTVS

Prezident SR Andrej Kiska s veľkým znepokojením sleduje, čo sa aktuálne deje v RTVS. Vyjadrenia redaktorov o cenzúre, prepúšťanie novinárov za to, že prejavili svoj názor, považuje za neprípustné.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska na Facebooku: S veľkým znepokojením sledujem, čo sa deje v RTVS
Zdroj: Facebook

Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že telerozhlas sa nesmie stať slúžkou politikov a jeho vedenie by malo pravidelne a jasne vysvetľovať koncesionárom svoje kroky.

„Očakávam, že zodpovedné inštitúcie – parlamentný výbor, ministerstvo kultúry aj televízna rada urobia potrebné kroky na ochranu práce novinárov v RTVS a kvality obsahu vysielania,“ napísal Kiska. Slovensko podľa jeho slov patrí medzi krajiny, kde média plnia úlohu strážcu demokracie a tam, kde zlyhávajú štátne orgány, odhaľujú korupciu, klientelizmus a upozorňujú na chyby inštitúcií.

Slobodné a nezávislé médiá sú podľa prezidenta dôležitou a nevyhnutnou podmienkou demokracie. „Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je ranou, ktorá sa nikdy nezahojí a nikdy neprestane bolieť. Útoky na novinárov a znevažovanie ich práce sú na Slovensku už roky bežne prítomné,“ uviedol. Ako tvrdí, vo štvrtkový Svetový deň slobody tlače je možno viac ako kedykoľvek predtým dôležité hovoriť aj o ohrozovaní slobody médií na Slovensku. „Naša krajina sa v nedávno zverejnenom rebríčku slobody tlače medziročne prepadla o desať miest na 27. priečku spomedzi 180 krajín sveta,“ skonštatoval prezident.

Vedenie RTVS v stredajšom (2.5.) stanovisku vyhlásilo, že v telerozhlase nedochádza k žiadnym udalostiam, ktoré by mali vyvolávať znepokojenie verejnosti, novinárov ani zástupcov akademickej obce. Taktiež, že vždy považovalo slobodu slova a nezávislosť za kľúčové piliere fungovania verejnoprávneho média a že si váži princípy demokracie a pluralitu názorov. „Odchody a príchody zamestnancov, v minulosti v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je tomu v súčasnosti v RTVS, sú prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu a v žiadnom prípade nie sú dôvodom na znepokojenie,“ uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. RTVS si podľa jej slov naďalej bude udržiavať svoju nezávislosť, verejnoprávnosť, bude zdrojom kvalitných, overených a dôveryhodných informácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM