Aktualizované Správy

Andrej Kiska sa rozhodol: V prezidentských voľbách kandidovať nebude!

Slovenský prezident sa postavil pred novinárov. V budúcoročných voľbách sa o hlasy voličov uchádzať nebude.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Kiska sa rozhodol: V prezidentských voľbách kandidovať nebude!
2
Galéria
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Oznámil to v utorok poobede v Prezidentskom paláci s tým, že na jeho rozhodnutie vplývalo viacero okolností. Ako vyplýva z jeho vyjadrení, z politiky sa úplne stiahnuť neplánuje.

„Nikdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa veľmi dôležitý,“ povedal Kiska s dôvetkom, že vlaňajšie udalosti mu pripomenuli, že čas strávený s rodinou je nenahraditeľný a netreba ju odsúvať na vedľajšiu koľaj. Pripustil, že pri výkone svojho mandátu išiel niekedy aj na hranu svojich právomocí. Ako príklad uviedol rozhodovanie o menovaní sudcov Ústavného súdu SR či pri nedávnej rekonštrukcii vlá­dy.

„Podľa mňa je správne, aby si občania vybrali prezidenta, ktorý neponesie ťarchu zápasov, ktoré som ja niesol, preto bude Slovensko voliť prezidenta bez mojej účasti,“ vyhlásil Kiska.

Politicky zápas, ktorý začal svojím vstupom do politiky, nepovažuje za skončený. Chce premýšľať, ako najlepšie využiť dôveru veľkej časti verejnosti a prispieť k začiatku novej politickej éry na Slovensku. „Slovensko potrebuje sebavedomú hlavu štátu, ktorá sa nebude báť postaviť za hodnoty modernej slobodnej demokratickej krajiny,“ zdôraznil Kiska.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Parlamentné politické strany Smer-SD, SNS, Most-Híd, SaS, OĽaNO a Sme rodina ešte stále nepredstavili svojich prezidentských kandidátov. O menách väčšina diskutuje, niektoré sa už rozhodli a kandidáta predstavia čoskoro.

Záujem o palác už prejavili Radovan Znášik, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník a politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár. Predbežný záujem mal deklarovať aj sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. O post sa hlásil aj finančník Imrich Béreš, ale z jeho vyjadrení vyplýva, že napokon zrejme kandidovať nebude.

Foto: ilustračné

Andrej Kiska sa rozhodol: V prezidentských voľbách kandidovať nebude!
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM