MI Zo Slovenska Politika

Ani vulgarizmy nepomohli… Premiér pomoc firmám nenavýši

Úrad vlády zostáva hluchý voči žiadostiam veľkých firiem na čele s Vladimírom Sotákom, že treba urýchlene využiť európske peniaze a navýšiť pomoc na udržanie zamestnanosti.

Ilustračný obrázok k článku Ani vulgarizmy nepomohli… Premiér pomoc firmám nenavýši
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Minulý týždeň zakončil Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová svoje vystúpenie na tlačovke Klubu 500 mimoriadne vulgárnym slovníkom. Praskli mu nervy a začal kričať o kkt*nách, ktoré vraj premiér Igor Matovič rozpráva, keď odmieta navýšiť pomoc firmám postihnutým koronakrízou.

Denník E teraz získal odpoveď Úradu vlády, ktorá potvrdzuje, že premiér naozaj odmieta dať firmám viac peňazí.

Vraj bude lepšie

Veľké firmy združené v Klube 500 varujú, že ak im vláda nezvýši pomoc v čase koronakrízy, bude sa v celej ekonomike vo veľkom prepúšťať. O prácu môže koncom leta prísť až 60-tisíc ľudí. Preto žiadali vládu, aby zdvojnásobila výšku príspevku na zamestnanca v čase koronakrízy. Odpoveď je však zamietavá.

„Úrad vlády sa nechystá zvyšovať strop výpomocí na jedného zamestnanca na 1 100 eur mesačne, tak ako to požaduje Klub 500… Strop výpomocí za prepad tržieb zostáva na 550 eurách a krízový kurzarbeit pre pracovníkov, ktorí musia zostať sedieť doma, na najviac 880 eurách,“ uviedol Úrad vlády pre Denník E.

A dôvod? Ekonomika sa vraj zotavuje aj bez dodatočnej finančnej pomoci, takže firmy si vraj postupne poradia aj samé.

„Podľa výsledkov eKasy sa postihnuté sektory z hľadiska vývoja tržieb vracajú do obdobia pred pandémiou,“ cituje vládne stanovisko denník. Zlepšuje sa vraj aj situácia so zamestnanosťou a v júni si našlo prácu o viac ako štyritisíc ľudí viac ako v máji.

Peniaze sú…

Matovičova vláda je z viacerých strán kritizovaná, že na pomoc podnikom a ľuďom postihnutým koronakrízou vynakladá málo, a to najmä v porovnaní s ostatnými štátmi.

„Kým v západných krajinách vyčlenili vlády v rámci štátnej pomoci rádovo niekoľko tisíc eur na obyvateľa, na Slovensku je to necelých 1000 eur,“ uviedlo združenie Klub 500.

Peniaze pritom sú. Vláde sa podarilo presunúť z európskych zdrojov až 1,4 miliardy eur na pomoc podnikom, zamestnancom a živnostníkom. Zatiaľ sa z tejto sumy podarilo vyplatiť len približne pol miliardy.

Pochopenie pre hnev podnikov prejavil aj šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) v rozhovore pre Topky:

„Je nesporné, že situácia v priemysle je veľmi ťažká. Preto slová Klubu 500, že hrozí prepúšťanie, vnímam veľmi citlivo. Aj napriek snahe, ktorú našej vláde nemožno uprieť, si myslím, že pomoc pre podnikateľov nie je dostatočná,“ uviedol Viskupič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM