Jakub Haršany Regióny

Milovníci vína si prídu na svoje. Otvoria najkrajšie pivnice Malokarpatského regiónu

Po roku opäť prichádza to obdobie, ktoré majú malokarpatskí vinári asi najradšej. Tí už onedlho otvoria brány svojich pivníc a privítajú nažhavených vínomilcov.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci vína si prídu na svoje. Otvoria najkrajšie pivnice Malokarpatského regiónu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Koniec jesene patrí tradične oslave vína. Už po 17. krát sa v dňoch 25. až 26. novembra otvoria dvere pivníc, vinární či sklepov a tisícky návštevníkov príde ochutnať svoj obľúbený mok.

Významná vinohradnícka oblasť

Slovensko patrí medzi vinárske krajiny a jeho vína a vinohradnícke oblasti si zaslúžia pozornosť verejnosti. Najväčšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku je Malokarpatský región, ktorého vinohradníctvo sa viaže na juhovýchodnú stranu Malých Karpát.

Podujatie Deň otvorených pivníc sa uskutoční pod hlavičkou Malokarpatskej vínnej cesty, ktorá združuje vinárov, vinárske spolky či vinotéky. Združenie sa zaoberá aj organizovaním akcií, výstav, súťaží vín či prezentácií vinohradov.

Malokarpatská vínna cesta v sebe spája víno, krajinu, históriu a gastronómiu oblasti rozloženej medzi Bratislavou a Trnavou.

Dvojdňové podujatie láka tisíce návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia a je prvou oslavou výsledkov práce vinohradníkov a vinárov. Návštevníci vyzbrojení vínnym pasom a ochutnávacím pohárikom putujú po Malokarpatskom regióne a ochutnávajú vína od stoviek malých aj veľkých výrobcov.

Ochutnávky vín

Medzi najznámejšie vína oblasti patria biele odrody rizling vlašský a rýnsky, veltlínske zelené či burgundské biele alebo modré odrody ako frankovka či svätovavrinecké. Pivnice však ponúknu oveľa viac. Môžete si dať za pohárik ružového či dokonca ovocného vína. Pripravené bude aj niečo malé pod zub.

V prípade záujmu si lístky na Deň otvorených pivníc môžete kúpiť na oficiálnej stránke Malokarpatskej vínnej cesty. Cena vstupenky je 50 eur, v cene je aj bonus na nákup vína v hodnote 25 eur.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM