Svet Zo zahraničia

Austrália sa pripravuje na príchod ničivého cyklónu: Evakuovali už 2000 ľudí

Stav núdze vyhlásili vo štvrtok úrady v pobrežných oblastiach austrálskeho Severného teritória, ktoré by mal v sobotu zasiahnuť tropický cyklón Trevor. Informovala o tom agentúra AP.

Ilustračný obrázok k článku Austrália sa pripravuje na príchod ničivého cyklónu: Evakuovali už 2000 ľudí
Zdroj: TASR

Blížiaci sa cyklón si vyžiadal evakuáciu najvyššieho počtu ľudí v tejto oblasti, odkedy ju v roku 1974 postihol cyklón Tracy.

Podľa predpovedí meteorológov môže cyklón štvrtej kategórie v sobotu spôsobiť zosuvy pôdy v oblasti medzi mestom Borroloola a ostrovom Groote Eylandt, povedal novinárom premiér Severného teritória Michael Gunner.

Očakáva sa, že cyklón prinesie výdatné zrážky, ničivý vietor s nárazmi až do 260 kilometrov za hodinu a nebezpečné vlnobitie.

V Severnom teritóriu už evakuovali okolo 2000 ľudí vrátane asi 1000 obyvateľov na Groote Eylandte, najväčšom ostrove v Carpentarskom zálive. Väčšinu evakuovaných presunú do hlavného mesta Severného teritória — Darwinu.

Trevor ako cyklón druhej kategórie zasiahol tento týždeň i mesto Lockhart River na Yorskom polostrove v štáte Queensland, kde vyvrátil stromy, poškodil strechy budov, zničil elektrické vedenia a spôsobil rozsiahle záplavy.

Západné pobrežie Austrálie ohrozuje od stredy cyklón Veronica, ktorý by sa mal nad pevninu dostať značne zoslabnutý v nedeľu v oblasti riedko osídleného regiónu Pilbara.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM