Zo zahraničia

Babiš nebol v "daňovom raji" sám: Na zozname Pandora Papers sú aj Shakira či Blair

Pandora Papers odhalili daňové úniky a skryté majetky viac než stovky miliardárov a vyše 35 súčasných i bývalých hláv štátov a vlád.

Ilustračný obrázok k článku Babiš nebol v "daňovom raji" sám: Na zozname Pandora Papers sú aj Shakira či Blair
Zdroj: AP Photo/Michael Sohn

Lídri mnohých krajín sveta, ktorých mená sa spomínajú vo vyšetrovaní Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré dostalo označenie Pandora Papers, deklarujú, že neporušovali zákon.

V nedeľu zverejnené zistenia sú založené na rozsiahlom úniku dokumentov označovaných ako Pandora Papers, ktoré odhaľujú offshorové aktivity a skryté majetky viac než stovky miliardárov a vyše 35 súčasných i bývalých hláv štátov a vlád.

Babiš aj Blair

Okrem napr. českého premiéra Andreja Babiša sú medzi nimi aj jordánsky kráľ Abdalláh II. či britský expremiér Tony Blair, ale aj ľudia v okolí ruského prezidenta Vladimira Putina či jeho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. odmietol, že by jeho nákup luxusných nehnuteľností v zahraničí bol nezákonný, informovala v pondelok agentúra AP. Kráľovský palác na vysvetlenie dodal, že informácie o tomto kráľovom majetku nie zverejnené „z dôvodu bezpečnosti a dôvernosti, a nie v snahe niečo utajiť alebo skryť“.

Podľa Pandora Papers kráľ Abdalláh II. prostredníctvom offshorových spoločností získal 14 domov v USA a Británii v celkovej hodnote vyše 106 miliónov dolárov. Podľa kráľa však na to neboli nákupoch použité žiadne vládne prostriedky. Okrem toho tvrdí, že väčšinu nehnuteľností, ktoré získal, potrebuje na oficiálne akcie.

Miliónové obchody

V kauze Pandora Papers sa spomína aj meno českého premiéra Andreja Babiša, ktorý si údajne cez svoje offshorové firmy poslal takmer 400 miliónov korún (takmer 16 miliónov eur), za ktoré si potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére.

Podľa novinárov tieto transakcie niesli znaky prania špinavých peňazí.

Samotný Babiš vo svojej reakcii poprel akékoľvek nezákonné alebo nemorálne konanie. Zdôraznil pritom, že uvedené nákupy nehnuteľností uskutočňoval ešte v čase, keď nepôsobil v politike a že všetky peniaze riadne zdanil. Zverejnené odhalenia označil za pokus o jeho očiernenie pred budúcotýždňovými parlamentnými voľbami v Česku.

Článok pokračuje na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM