Mário Hudák Regióny Regióny Regióny

Bardejov ožil grafickým dizajnom

Mexiko, Irán, Čína, Taiwan, Macao, Kanada, Turecko, Ekvádor. Aj plagáty z týchto krajín máte možnosť do 10. novembra vidieť na štyroch poschodiach Bašty.

Ilustračný obrázok k článku Bardejov ožil grafickým dizajnom
Zdroj: Poster Quadrennial Bardejov

BARDEJOV. V Kultúrno-komunitnom centre Bašta sa minulý piatok, 22. septembra, konala vernisáž a udeľovanie cien prvého ročníka medzinárodnej súťažnej výstavy plagátov – Poster Quadrennial Bardejov (PQB). Organizátori Peter Javorík, Marianna Potanovičová a občianske združenie Kandelaber, plánujú bardejovské kvadrienále organizovať každé štyri roky. Už tohtoročný prvý ročník, množstvom a kvalitou zaslaných prác prekonal všetky očakávania.

Zdroj: Poster Quadrennial Bardejov

Splnený sen

„Mojim snom popri účasti na rôznych bienále a trienále plagátu vo svete, vždy bolo urobiť podobnú súťaž plagátov aj na východnom Slovensku. Najprv som to plánoval v Košiciach, kde to nevyšlo a potom prišiel Kandelaber s tým, aby sme to urobili v Bardejove,“ povedal na otvorení vernisáže kurátor výstavy Peter Javorík.

„Po troch dňoch od vyhlásenia súťaže prišlo viac ako 200 plagátov z veľkej časti sveta a stále to pribúdalo a pribúdalo. Tri dni pred ukončením sme mali už 3,5-tisíc súťažných plagátov a za posledné tri dni, sa nám tam nahrali ďalšie dve tisícky. Súťaž sme uzavreli 31. marca a dohromady nám prišlo viac ako 5,5-tisíc plagátov, čo bolo pre nás obrovským prekvapením,“ dodal Javorík.

Porota musela z tohto množstva posterov z celého sveta, vybrať 250 a nakoniec sa to aj podarilo. Prvý ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky si vyžiadal aj úpravu priestorov bardejovského Kultúrno-komunitného centra Bašta, hlavne jej najvyššieho poschodia. Výstava je momentálne nainštalovaná na štyroch poschodiach hitorickej budovy Hrubej bašty.

Komunita

Prekvapila aj bardejovská komunita. S prípravami a organizáciou výstavy pomáhalo niekoľko desiatok dobrovoľníkov. „Veľmi sa teším, že som v takejto krásnej galérii. Už začiatkom júla sme boli v Bardejove, aby sme vybrali a ocenili zaslané práce. A pravdupovediac sme boli veľmi zaskočení ich množstvom. Výber trval viac ako dva dni, od rána do večera. Výsledok rozhodnutí poroty práve teraz vidíte na štyroch poschodiach galérie v Bašte. Blahoželáme všetkým oceneným autorom,“ povedala predsedkyňa poroty z Poľska, Barbara Widlak. Súťažilo sa v štyroch kategóriách – kultúrny plagát, politický plagát, treťou kategóriou bol Andy Warhol a štvrtá bola voľná študentská kategória.

Všetci sme imigranti

Prvé miesto v kultúrnom plagáte získal Chen Jhang Cheng z Taiwanu (s plagátom Digital Art and Design Typography), víťazstvo v kategórii politický plagát si odniesol Američan Ali Fakharian za plagát s názvom „We are all imigrants“ (Všetci sme imigranti – pozn. autora).

V kategórii Andy Warhol vyhrala Kata Simo z Maďarska s plagátom Andy Warhol a v kategórii študentskej tvorby získal prvenstvo Behnam Nasrollahzadeh z Iránu s plagátom Daeš. Výstavu sprevádzali ďalšie sprievodné akcie a podujatia. Začiatkom leta to bola výstava porotkyne Barbary Widlak v Poľsko-slovenskom dome a jej výstava v múzeu poľskej Muszyne.

Organizátori pripravili aj výstavu Poster Student Exhibition v Libresse Löwy na Radničnom námestí. V centre mesta bola inštalovaná aj výstava členov poroty prvého bardejovského medzinárodného kvadrienále. V piatok 29. a v sobotu 30. septembra bude, tiež v Bašte, prebiehať aj Poster workshop zameraný na plagát. Sériu podujatí ukončí PechaKucha Night Design Special v sobotu večer, na ktorej sa predstaví desať slovenských dizajnérov.

Poster Quadrennial Bardejov
14
Galéria
Zdroj: Poster Quadrennial Bardejov
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM