Mário Hudák Regióny Regióny

O čom rokoval bardejovský parlament

Mesto nepredložilo poslancom konkrétne výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.

Ilustračný obrázok k článku O čom rokoval bardejovský parlament
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Netradične v utorok 19. septembra sa na 24. riadnom zasadaní mestského zastupiteľstva, vo vynovenej rokovacej sále, zišli mestskí poslanci. Bohatý, 16-bodový program zvládli za necelé dve hodiny. Prítomných bolo 24 z celkového počtu 25 poslancov.

Na programe bolo, ako obvykle, nakladanie s majetkom mesta, ďalšia zmena rozpočtu, zmena územného plánu aj zmena v príjímaní a vybavovaní sťažností. Diskusiu a miestami až slovnú prestrelku medzi poslancami Savčinským a Pilipom, vyvolalo prejednávanie kontroly Najvyššieho kontrolného úradu. Všetky prerokovávané body a návrhy z dielne radnice a oddelení bardejovského Mestského úradu bardejovskí „zákonodarcovia“ bez väčších problémov schválili.

O majetku

Po úvodných procedurálnych bodoch, zobrali poslanci na vedomie informáciu o kontrole plnenia uznesení a správu o výsledkoch kontrol hlavného kontrolóra. V šiestom bode programu poslanci najprv stiahli z rokovania návrh na predĺženie prenájmu mestských pozemkov pri obchodnom dome Centrum firme Rent-Invest Reality Jozefa Jaroščáka, ktorá v rámci stavby medzi OD Centrum a najbližším bytovým blokom na Dlhom rade chce realizovať prekládku inžinierskych si­etí.

„Pri stavebnom konaní bude potrebné vytvoriť aj parkovacie miesta a pravdepodobne pôjde o zásah do zelene pri bytovke, takže na to bude potrebné poznať aj názor obyvateľov bytového bloku. Navrhujem teda, tento bod stiahnuť, pretože ešte nevieme, či to tam vôbec chceme,“ uviedol stiahnutie návrhu viceprimátor a poslanec Vladimír Savčinský (Most-Híd) „Ľudia v bytovom bloku majú s tou zeleňou a parkovaním aj podľa ankety, ktorú sme robili v bytovke problém,“ komentoval stiahnutie bodu faktickou poznámkou nezávislý poslanec Milan Pilip.

„Aj piata zmena rozpočtu o 787-tisíc eur, prešla bardejovským parlamentom hladko.“

V šiestom bode poslanci schválili aj zvýšenie základného imania mestskej spoločnosti Bardterm formou nepeňažného vkladu o hodnotu nehnuteľnosti budovy Krytej plavárne, ktorú momentálne Bardtem rekonštruuje a ktorá týmto prešla z vlastníctva mestského podniku Bapos do vlastníctva Bardtermu.

Siedmym bodom schválili prenájom hokejbalového ihriska vo futbalovom areáli Hokejbalovému klubu a prenájom majetku mesta na Zimnom štadióne pre Hokejový klub a Mládež HC-46 Bardejov. Všetko na dobu neurčitú za jedno euro ročne.

XXIV. riadne zasadanie mestského zastupiteľstva / Zdroj: Bardejovský Reportér

O rozpočte, investíciách a lesoch

Ďalším bodom bola piata a podľa predkladateľa, vedúceho mestského Oddelenia ekonomiky Miloša Mikulu, „veľká“ tohtoročná zmena rozpočtu v príjmoch aj výdavkoch celkovo o 787-tisíc eur. Aj táto zmena prešla bardejovským utorňajším parlamentom hladko. Poslanci o 87-tisíc eur na rok 2017 navýšili aj príspevok pre mestský podnik Bapos a schválili investíciu rekonštrukcie križovatky na uliciach Štefánikova a Tarasa Ševčenku za 890-tisíc eur.

V rozprave k hospodáreniu v mestských lesoch namietal poslanec Patrik Mihaľ (NOVA) niekoľko pripomienok. Odpovedal mu šéf spoločnosti Mestské lesy Vladimír Zoľák. Poslanca, ako uviedol, však nepresvedčil. Ani v otázke finančnej rezervy 30-tisíc eur a jej sporného zaúčtovania či nezaúčtovania, ani v otázke vysokých nákladov na spracovanie štiepky, a do tretice ani v pripomienke k predaju mestského dreva priekupníkom s touto komoditou, ktorí ho len zobchodujú ďalej.

Poslanci schválili aj hospodárenie v ostatných mestských obchodných spoločnostiach a tiež v mestskom podniku Bapos a Základnej umeleckej škole Michala Vileca a zmenili územný plán zóny „bývalých skleníkov“ v Bardejovských Kúpeľoch. Stihli odklepnúť aj žiadosť o nenávratný finančný príspevok na cyklochodník na Toplianskej ulici (640-tisíc eur) a na projekt „Vek nepozná hranice“ (47-tisíc eur), ale aj zmenu zásad o prijímaní a vybavovaní sťažností a petícií podľa platnej novelizovanej legislatívy.

Kontrola z NKÚ

Pomerne ostrý diskurz vyvolal predposledný, 15-ty bod programu rokovania – „Informácia o výsledku kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o nakladaní subjektov samosprávy s majetkovými účasťami v obchodných spoločnostiach v pôsobnosti Mesta Bardejov.“

„Prečo ste nám na rokovanie nepredložili celý kontrolný protokol z kontroly NKÚ?“ pýtal sa v rozprave ku kontrole prednostu Mestského úradu poslanec Milan Pilip. „Protokol má 22 strán, to za prvé, za druhé NKÚ požadoval podať len informáciu z kontroly a tosme splnili. Pragmaticky sme si overovali, ako to robia iné mestá a robia to rovnako. Pokiaľ si to chce niekto pozrieť, celý dokument je k dispozícii na mestskom úrade,“ odpovedal poslancovi prednosta Juraj Popjak.

V porovnaní s inými mestami, kde NKÚ tiež robil kontrolu, boli podľa prednostu nedostatky Mesta Bardejov najmenej závažné. „K zisteným nedostatkom musíme prijať opatrenia a v termíne do 14. októbra predložíť správu o ich plnení,“ dodal Popjak.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM