MI Rôzne

Beriete lieky na tlak? Toto zistenie vedcov vás zaručene poteší

Celosvetovo trpí zvýšeným krvným tlakom polovica populácie a s pribúdajúcim vekom sa táto diagnóza prejaví takmer u každého človeka. Ak beriete príslušné lieky, významne si predlžujete život.

Ilustračný obrázok k článku Beriete lieky na tlak? Toto zistenie vedcov vás zaručene poteší
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Hypertenzia, čiže vysoký krvný tlak, sa občas označuje aj ako tichý zabijak. Človek o ňom vôbec nevie, nijako nebolí, ale jeho následky môžu byť fatálne.

Nečudo, že brať lieky na túto diagnózu sa naozaj oplatí, čo potvrdzujú aj vedci z prestížnej lekárskej fakulty Harvardskej univerzity na portáli Harvard Health Publishing.

Žite dlhšie!

Hypertenzia je zodpovedná za takmer polovicu prípadov mozgovej cievnej príhody a srdcového infarktu. Vedci z Harvardskej univerzity informujú, aké dôležité je poctivo brať lieky na túto diagnózu:

„Zraniteľní seniori so zdravotnými problémami môžu žiť dlhšie, ak berú lieky na tlak, ktoré im predpísal ich lekár. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v augustovom čísle časopisu Hypertension,” uvádza portál Harvard Health Publishing.

Približuje, že vedci už dávnejšie zistili túto súvislosť, ale doteraz neskúmali efekty liekov na tlak v prípade ľudí s viacerými zdravotnými komplikáciami. Nová štúdia je v tomto prelomová.

Obrovská vzorka ľudí

Najnovšie vedecké zistenia sa opierajú o skutočne úctyhodnú vzorku až 1,3 milióna ľudí vo veku nad 65 rokov, ktorí mali tri alebo viac predpísaných liekov na krvný tlak v rokoch 2011 a 2012.

Nasledujúcich sedem rokov vedci sledovali percento ľudí, ktorí poctivo brali svoje lieky. Potom ich porovnali s tými, ktorí ich vynechali. Výsledky jednoznačne potvrdili, že nepretržité užívanie liekov na tlak predĺžilo život pacientov:

„Zdraví seniori mali o 44 percent nižšiu úmrtnosť. V prípade tých, ktorí už mali podlomené zdravie, bola pravdepodobnosť úmrtia nižšia o 33 percent,” píše Harvard Health Publishing.

Národný portál zdravia už dávnejšie informoval, že hypertenzia by sa na Slovensku mala liečiť intenzívnejšie a cieľom by mali byť hodnoty tlaku okolo 120 – 140 mmHg. Takáto liečba znížila riziko infarktu, mozgovej mŕtvice a srdcového zlyhania až o 25 percent.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM