MI Politika

Matovič si neodpustil ostrý komentár: Sudcovia povedali, že Jankovská je OPICA

Premiér sa stále nedokáže zbaviť zlého pocitu z omilostenia Kočnera v prípade Kuciakovej vraždy. Nepáči sa mu, ako sudcovia vyhodnotili dôkazy z Threemy a urobil si z toho svojský záver.

Ilustračný obrázok k článku Matovič si neodpustil ostrý komentár: Sudcovia povedali, že Jankovská je OPICA
8
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V piatok dopoludnia si prezidentka Zuzana Čaputová pozvala na pracovné raňajky predsedu národnej rady Borisa Kollára i premiéra Igora Matoviča. Okrem iných tém prebrali aj včerajší súdny verdikt v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Premiér si na následnej tlačovke neodpustil ostrý komentár.

Jankovská je opica

Všetci traja najvyšší ústavní činitelia neskrývajú sklamanie z omilostenia Mariana Kočnera a Aleny Zsuszovej. Najväčšie pobúrenie je stále vidieť na predsedovi vlády Matovičovi.

„Stále som sa nezbavil zlého pocitu, že spravodlivosť si dala pauzu. Verím, že po rozhodnutí Najvyššieho súdu si povieme, že už je to v súlade so zdravým rozumom,” vyhlásil premiér.

Následne dodal prekvapivú vetu, že oslobodzujúci rozsudok, ktorý Kočnera zbavuje viny, len berie na vedomie: „Nedokážem zo seba dostať, že ho rešpektujem.”

Igor Matovič sa pozastavil najmä nad vyhlásením sudcov, že prepisy z Kočnerovho telefónu treba brať doslovne a v tom prípade nemožno symboly lebky a peňazí chápať ako debatu o nájomnej vražde.

„Ak by sme mali Threemu brať doslovne, tak sudcovia povedali, že pani Jankovská je opica. OK, beriem na vedomie,” vyhlásil premiér. Narážal tým na fakt, že Kočner v Threeme označil bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú za „svoju opičku”.

Nie sme mafiánsky štát

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila aj k tomu, že nemecký portál Die Welt včera v reakcii na rozsudok označil Slovensko za mafiánsky štát a pripomenul, že v minulosti to isté vyhlásil prezident Andrej Kiska.

„Nestotožňujem sa s tým, že Slovensko je mafiánsky štát. Občas sa u nás odhalia mafiánske praktiky, ale nie sme mafiánskym štátom,” vyhlásila hlava štátu.

Pre Zuzanu Čaputovú bude podľa jej slov kľúčové, ako sudcovia písomne zdôvodnia svoj oslobodzujúci rozsudok nad Marianom Kočnerom. „Či súd uvedie logické argumenty a či budú presvedčivé aj pre verejnosť. To je veľmi dôležité v čase, keď je dôvera v justíciu veľmi nízka,” dodala prezidentka.

Prekvapenie z rozsudku neskrýval ani Boris Kollár, ale zdôraznil, že sudcovia musia rozhodovať nezávisle a nikto nemôže byť dopredu odsúdený. Ešte stále je to podľa neho Najvyšší súd, ktorý môže rozhodnutie zmeniť. „Keď sa s tým nevysporiadame, bude to biľag na národe ako kedysi v prípade Mečiarových amnestií,” dodal predseda parlamentu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM