Technológie

Beriete si na dovolenku elektrokolobežku? Na niektoré už v Česku potrebujete VODIČÁK!

Majitelia elektrokolobežiek by mali zbystriť. V susednom Česku začali platiť nové prísnejšie pravidlá. Koho sa týkajú?

Ilustračný obrázok k článku Beriete si na dovolenku elektrokolobežku? Na niektoré už v Česku potrebujete VODIČÁK!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Nedávno sme vás informovali, že na Slovensku chystajú nové pravidlá pre majiteľov elektrických kolobežiek. Platiť by mali už od leta. Majitelia niektorých modelov budú musieť mať povinné zmluvné poistenie.

Vodičský preukaz a poistenie

Prísnejšie pravidlá však už začali platiť v susednom Česku. Ako s odvolaním sa na ČT24 informoval server spravy.rtvs.sk, Česká republika zaviedla zmeny od 1. apríla.

Po novom musia byť niektoré kolobežky u našich susedov poistené, registrované a na niektoré dokonca potrebujete vodičský preukaz.

Na rýchlejšie a výkonnejšie e-kolobežky sa po novom pozerá ako na malé motorky. Hranica rýchlosti je stanovaná na 25 kilometrov za hodinu. Ak vaša kolobežka dokáže ísť rýchlejšie, budete potrebovať vodičský preukaz.

Koho sa to týka?

„V okamihu, keď samotný stroj ide rýchlosťou vyššou ako 25 kilometrov za hodinu, je to buď malý motocykel, moped alebo vozidlo kategórie Z. V momente, keď nemajú vodičský preukaz na auto, tak si na tú motorku musia robiť vodičský preukaz,“ povedal pre český server hovorca tamojšieho ministerstva dopravy František Jemelka.

Výkonnejšie kolobežky potrebujú aj registráciu a PZP. Hovorca Generali Česká pojišťovna Jan Marek spresnil, že ak má kolobežka vyššiu rýchlosť ako 25 kilometrov za hodinu alebo váži viac ako 25 kilogramov a jej rýchlosť je vyššia ako 14 kilometrov za hodinu, musí mať uzavreté povinné zmluvné poistenie.

Povinné PZP na elektrokolobežky nie je výmyslom jednotlivých krajín. Od prvého januára 2024 do platnosti vstúpila celoeurópska smernica, ktorá vyžaduje zavedenie poistenia pre e-kolobežky od všetkých členských štátov, Slovensko nevynímajúc.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM