Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Bezpečnostnú zábranu pre deti musia stiahnuť z trhu: Hrozí riziko poranení

Obchodná inšpekcia upozorňuje na nebezpečný výrobok na slovensku trhu. Ide o bezpečnostnú zábranu pre deti.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnostnú zábranu pre deti musia stiahnuť z trhu: Hrozí riziko poranení
Zdroj: soi.sk

Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na svojom webe na nebezpečný výrobok. Nedostatky sa našli práve na výrobku, ktorý mal deti ochrániť. Ako nebezpečný označila Slovenská obchodná inšpekcia výrobok z Číny, a to detskú bezpečnostnú zábranu Lindam, názov modelu: Extending Wooden Wall Fix Safety Gate.

Zábrana pre deti

Podľa uvedeného popisu má detská bezpečnostná zábrana zamedziť prechodu napr. ku schodisku z jednej miestnosti do druhej. „Táto drevená zábrana sa predáva zabalená v kartónovej krabici, na ktorej je uvedený názov modelu: Extending Wooden Wall Fix Safety Gate, číslo modelu: MK0016 REV3, Item Nr.: 044 339, EAN kód: 5019090443395 a nad ním označenie MCKJI – 3095 a odkaz na použitú normu EN 1930 a adresa výrobcu,“ píše sa na webe Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Nedostatky výrobku

Podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie pri používaní výrobku hrozí riziko poranení. „Testovaná bezpečnostná zábrana nevyhovela požiadavkám na minimálnu ochrannú výšku. Bezpečnostná zábrana nesmie obsahovať opory pre nohy, ktoré by umožnili dieťaťu preliezť ponad ňu. V prípade ak cez ňu dokáže dieťa preliezť môže hroziť riziko poranení pri páde zo schodov alebo pri dopade dieťaťa na zem,“ vysvetľuje inšpekcia.

Musia ju stiahnuť

Na ochranu trhu boli prijaté opatrenia. Podľa obchodnej inšpekcie sa v čase šetrenia predmetný nebezpečný výrobok nenachádzal v ponuke pre spotrebiteľa. „Kontrolovanej osobe boli uložené záväzné pokyny, a to stiahnuť nebezpečný výrobok z trhu, ponúkať, predávať a distribuovať len bezpečné výrobky, informovať spotrebiteľov o nebezpečnom výrobku a o možnosti jeho vrátenia späť,“ oznamuje Slovenská obchodná inšpekcia na svojom webe.

Slovenská obchodná inšpekcia spotrebiteľom, ktorí si už výrobok zakúpili odporúča, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať. Ako dodáva, spotrebiteľ má právo predmetný nebezpečný výrobok vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena výrobku.

Zdroj: soi.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM