Webnoviny - Svet

Bieloruský veľvyslanec obhajoval chovanie Minska

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

VARŠAVA 24. februára (WEBNOVINY) – Bieloruský veľvyslanec v Poľsku obhajoval zaobchádzanie jeho vlády so zakázanou skupinou etnických Poliakov. Podľa Viktora Gaisenaka Únia Poliakov nerešpektuje zákony a mala by sa snažiť dohodnúť s inou poľskou organizáciou, ktorú uznávajú bieloruské úrady. Veľvyslanec to uviedol v stredu pre poľskú televíznu stanicu TVN24.

Bieloruská polícia minulý pondelok zadržala asi 40 členov Únie Poliakov v Bielorusku vrátane jej predsedníčky. Policajti ich zatkli, keď išli na súd o budúcnosti Poľského kultúrneho strediska v krajine. Niektorí z nich dostali pokuty a päť dní väzenia za účasť na nelegálnom zhromaždení.

Poľský premiér Donald Tusk minulý týždeň ostro odsúdil útlak poľskej komunity v Bielorusku a ministerstvo zahraničia odvolalo svojho veľvyslanca v Minsku. Varšava tak reagovala na zabavenie budovy Únie Poliakov bieloruskými úradmi. V Bielorusku žije asi 400 000 Poliakov.

O zhoršení vzťahov medzi Poľskom a Bieloruskom budú tento týždeň rokovať aj ministri zahraničia členských krajín EÚ. Utláčanie poľskej menšiny v Bielorusku odsúdila aj nová ministerka zahraničia únie Catherine Ashtonová. Varovala, že kroky proti poľskej menšine by mohli „poškodiť snahy o posilnenie vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom“.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM