Svet Zo zahraničia

Bill Cosby podal žiadosť na zmiernenie trestu: Sudca ju zamietol

Sudca v americkom štáte Pennsylvánia v utorok zamietol žiadosť komika Billa Cosbyho o nový súdny proces a zmiernenie trestu. Informovala o tom agentúra AP.

Ilustračný obrázok k článku Bill Cosby podal žiadosť na zmiernenie trestu: Sudca ju zamietol
Zdroj: TASR

Cosbyho v septembri odsúdili na 3–10 rokov väzenia za sexuálny útok na ženu, ktorý on popiera.

Hercov právny zástupca požiadal sudcu okresného súdu v štáte Pensylvánia Stevena O'Neilla o nový proces. Dôkazy proti Cosbymu boli podľa obhajoby nehodnoverné a sudca ich počas procesu nemal akceptovať. Obhajca namietal aj voči udelenému trestu, ktorý bol podľa neho neprimerane tvrdý.

Sudca O'Neill, ktorý vyniesol aj pôvodný verdikt, však v utorok vyhlásil, že nevidí žiaden dôvod na konanie nového procesu ani na udelenie miernejšieho trestu. Komikova manželka Camille dlhodobo obviňuje sudcu O'Neilla zo zaujatosti a požaduje jeho výmenu.

Súd v apríli 2018 uznal Cosbyho za vinného z toho, že v roku 2004 zdrogoval a potom sexuálne obťažoval bývalú kanadskú basketbalistku Andreu Constandtovú. On sám akúkoľvek vinu popiera a tvrdí, že jeho sexuálny kontakt s Constandtovou bol konsenzuálny.

Podobné obvinenia vzniesli voči Billovi Cosbymu v posledných rokoch už desiatky žien. Päť z nich svedčilo proti nemu aj v aktuálnom súdnom procese.

Dnes už 81-ročný a slepý herec si odpykáva vymeraný trest vo väznici na predmestí Filadelfie, kde sa s ním zaobchádza ako s prominentným väzňom. Býva na samostantnej cele a má pridelených viacero spoluväzňov, ktorí mu pomáhajú, aby sa dokázal o seba postarať.

Cosbyho obhajcovia sa pokúšajú dosiahnuť jeho prepustenie na kauciu a podávajú opakované námietky voči údajným pochybeniam v súdnom procese.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM