Bistro oživilo RETRO recept! Vlašský šalát v ROŽKU ide u turistov na dračku
V rytme retro vlny láka nové bistro v českom Potštejne zákazníkov netradičným nápadom: tradičný vlašský šalát servíruje priamo v rožku. O toto spojenie je taký záujem, že za ním mieria desiatky turistov denne.
„Na stenách visia staré plagáty, na policiach sú vystavené obaly produktov z normalizačného socializmu a darčekové poukážky tu vyzerajú ako niekdajšie československé bankovky. Čo by to však bolo za bistro bez chlebíčkov, mliečneho kokteilu alebo vlašského šalátu,“ približuje v reportáži prostredie nového bistra s nádychom nostalgie iDnes.cz.
Čo iné pod zub by ste v ňom hľadali, ak nie nejaký retro recept? Tých je niekoľko. Od vaječného likéru, párkov, až po jahody so šľahačkou v typickom retro pohári. RE: Bistro v Potštejne oprášilo aj spojenie vlašského šalátu a rožka netradične: pečivo sa nepodáva k nemu, ale šalát je priamo v ňom.
Tamojší lahôdkari ho plnia ho rovno do rožkov. „Počas týždňa sa predá asi 40 kusov, cez víkend aj 150. Je to taký náš hit,“ povedala pre iDnes.cz Eva Čepková, majiteľka bistra. „Vlašák v rohlíku“ stojí 39 českých korún, čo je približne 1,50 eura.
Mnohí Česi v komentároch radi spomínajú na to, že takéto spojenie predávali už pred 30 rokmi a staronový recept s radosťou vítajú.
„Je to jednoduché, jedlo nepotrebuje obal a tak nevznikajú ďalšie odpadky,“ opísal spolumajiteľ bistra Radek Hrdina. Lahôdkareň funguje ako sociálny podnik a zamestnáva iba ľudí nad 55 rokov. Zakladá si na lokálnych surovinách a pečivo nakupuje v miestnej pekárni.
Nejde o jediný podobný nápad v Česku, ako a čím sa dá rožok naplniť. Čech Lukáš sa prejedol bagiet a sendvičov na benzínových pumpách a tak rozmýšľal, by rožok vyplnil niečím iným, ako lacným párkom. A začal experimentovať s tradičnými českými jedlami: so sviečkovou, španielskym vtáčikom alebo napríklad s ragú z diviaka.
So svojím konceptom Dorohlíku je po roku taký úspešný, že expanduje aj na niektoré benzínové pumpy, nebyť ktorých by zrejme nápad nevznikol.