Svet Zo zahraničia

Bitúnok mal obchodovať s chorým dobytkom: Škandalózne podozrenia preveruje polícia

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informuje aj britská stanica BBC.

Ilustračný obrázok k článku Bitúnok mal obchodovať s chorým dobytkom: Škandalózne podozrenia preveruje polícia
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje „nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu“.

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Podľa Niemczuka dostali veterinárni inšpektori i polícia už skôr tip na bitúnok pri meste Ostrów Mazowiecka na severovýchode Poľska, kde malo dochádzať k „nezákonnému zabíjaniu dobytka“. V noci zo 14. na 15. januára na tomto mieste objavili osem chorých kráv a rozhodli sa ich „bezodkladne usmrtiť, aby ukončili ich trápenie“.

„Počas tejto kontroly boli identifikovaní majitelia zvierat i predajca, ktorý prevážal dobytok nevhodný na transport a tiež pracovníci bitúnkov zodpovední za podmienky, v akých zvieratá boli,“ uviedol Niemczuk vo vyhlásení.

Veterinárni inšpektori teraz preverujú aj ďalšie bitúnky v oblasti, zatiaľ čo polícia sa snaží identifikovať možných predajcov mäsa z chorého dobytka.

Podľa Eurostatu, štatistického úradu EÚ, je Poľsko na základe údajov z bitúnkov siedmym najväčším producentom hovädzieho mäsa v EÚ. V roku 2017 predstavovala jeho produkcia hovädzieho až 558 000 ton.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM