Eva Sládková Rôzne

Biznis s appkou na sledovanie koronavírusu? Lekári sú znechutení postojom štátu

Lekári sa spojili s IT odborníkmi a vytvorili aplikáciu ZOSTAŇ ZDRAVÝ. Tá je už funkčná, no štát im vraj hádže polená pod nohy.

Ilustračný obrázok k článku Biznis s appkou na sledovanie koronavírusu? Lekári sú znechutení postojom štátu
4
Galéria

Aplikácia má ľuďom pomôcť sledovať, či sa v ich okolí nenachádza niekto, koho pozitívne testovali na koronavírus. A tiež dostať sa k informáciám o svojich výsledkoch, ak ich otestujú. Všetci lekári aj IT-čkári na vývoji aplikácie robili bezplatne a k dispozícii je zdarma. Android ju už povoliil, Apple ju stále schvaľuje.

Nôž do chrbta

„Namiesto pomoci zo strany úradov sme sa dočkali noža do chrbta a naša hotová a pripravená aplikácia bola odsunutá na vedľajšiu koľaj s abstraktnými dôvodmi, prečo to nepôjde. Pritom sme ochotne zapojili do spolupráce každého, kto rovnako bez nároku na akúkoľvek odmenu ponúkol pomoc, vrátane odborníka z Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Všetci zodpovední si uvedomujú trestuhodnosť plytvania časom v tieto kritické dni. Stačil by jediný email z Ministerstva zdravotníctva, aby nám aplikáciu povolil AppStore. Hyenistické záujmy je potrebné demaskovať a v tomto mimoriadnom stave aj exemplárne potrestať,“ píšu lekári v otvorenom liste novému premiérovi Igorovi Matovičovi a novému ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu.

Nezneužiteľná

Ako zdôrazňujú lekári, aplikácia je testovaná etickými hackermi, je bezplatná a anonymná. Nemožno ju použiť na sledovanie infikovaných. Naopak, informuje používateľa o tom, či bol v kontakte s infekciou. Používateľovi umožňuje objednať sa na testovanie COVID-19 a oznamuje mu jeho výsledok, čím uľahčuje prácu zdravotníkov a vnáša systém do v súčasnosti chaotického vyšetrovania.

Problémom tiež je, že napriek prísľubom, appka stále nie je riadne prepojená na Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré zbiera všetky potrebné údaje. Napriek snahe lekárov, sa jeho riaditeľ Peter Blaškovitš stále s lekármi nestretol.

Vlastné appky

Hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Boris Chmel vraví, že jedným z dôvodov je, že na odskúšanie aplikácie bolo málo času.

„Aplikácie ako Zostaň Zdravý sú dobrou myšlienkou, ale v čase, keď informácia dorazila, produkt nebolo možné vyskúšať v praxi a nie je pri ňom jasná integrácia na komponenty Národného zdravotníckeho informačného systému. Ak nové aplikácie poskytnú technické rozhrania, radi ich po konzultácii s autormi budeme integrovať, respektíve naopak môžeme poskytnúť cez API dáta z Národného centra zdravotníckych informácií pre oprávnené subjekty.“

Ako dodal Boris Chmel, centrum má navyše vlastné aplikácie aj pre verejnosť aj pre zdravotníkov.

„NCZI pripravuje a publikuje aplikácie v súlade s plánom rozvoja, ktorý bol prijatý v roku 2018. Aplikácie, respektíve ich rozšírené verzie o COVID-19, ktoré dnes publikujeme, sú súčasťou stratégie rozvoja ezdravie. Centrum nezačalo robiť vlastné riešenie v súčasnosti, sú to všetko aplikácie, ktoré boli naplánované pred 2 rokmi, a teraz ich využívame a snažíme sa konsolidovať dáta na jedno miesto, aby nevznikol zmätok s akokoľvek dobre myslenými a nezištnými nápadmi.“

Polícia

So šokujúcou informáciou dnes vyšla Polícia Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti oznámila, že začala pracovať na vývoji vlastnej aplikácie.

„V spolupráci s technologickými firmami pripravujeme pre vás aplikáciu, ktorá by mohla pomôcť Slovensku zvládnuť nákazu Covid-19 rýchlejšie. Aplikácia by mala rozoznať na základe senzorov telefónu, či ste sa vyskytli počas 14-dni v blízkosti osoby, ktorá bola diagnostikovaná Covid-19.“

V diskusii pod statusom sa ozývajú kvantá ľudí a pýtajú sa, prečo sa začína vyvíjať niečo, čo už máme. O čo v tejto čudnej hre ide? A koľko to bude stáť daňových poplatníkov?

Oslovili sme aj hovorkyňu Prezídia Policajného zboru Denisu Baloghovú, aby nám to vysvetlila, ale zatiaľ sa nechcela vyjadriť. Sľúbila, že čoskoro zo strany polície príde vysvetlenie.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM