Krimi

Biznis s náhradnými dielmi? Polícia vyšetruje ekonomickú trestnú činnosť v DPMK

Polícia vyšetruje prípad, ktorý sa týka predražovaných nákupov náhradných dielov v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK).

Ilustračný obrázok k článku Biznis s náhradnými dielmi? Polícia vyšetruje ekonomickú trestnú činnosť v DPMK
3
Galéria
Zdroj: TASR

Polícia vyšetruje prípad, ktorý sa týka predražovaných nákupov náhradných dielov v DPMK. V pondelok to povedal primátor Jaroslav Polaček. Súčasné vedenia mesta Košice má podozrenie, že v DPMK dochádzalo k organizovanej ekonomickej trestnej činnosti. Tvrdí, že sa tak malo diať v období bývalého vedenia.

Organizovaný biznis?

„Ide o biznis s náhradnými dielmi, ktorý podľa nášho názoru naznačuje, že išlo o organizovanú trestnú činnosť – ale na to sú vyšetrovatelia a ďalší, aby to pomenovali. DPMK nepodával trestné oznámenie, spolu v súčinnosti s krajským policajným zborom sa spustilo vyšetrovanie v rámci spolupráce,“ povedal s tým, že vyšetrovanie prebieha a podľa jeho informácií zatiaľ neboli obvinené žiadne osoby.

Ako uviedol, nákupy boli predražované o desiatky až stovky percent, pričom náhradné diely rôznych spoločností boli prekódované.

Nelegálny obchod?

„Celý tento nelegálny obchod je z nášho pohľadu vykonštruovaný tak, že čísla (výrobné, pozn. TASR) náhradných dielov sú prekódované a takto sa veľké spoločnosti do súťaží nevedia zapojiť a zapájajú sa práve tí, ktorí túto trestnú činnosť páchali,“ spresnil Polaček.

Dodal, že vložený kód uvedeným spôsobom nie je identifikovateľný a do súťaže sa tak zapojil len jeden účastník, ktorý vie, čo môže spoločnosti dodať.

Vyšetrovanie podľa primátora spustila kontrola v DPMK zameraná na nákup náhradných dielov. „Tam sme zistili, že niektoré z nich majú nevídané ceny,“ uzavrel s tým, že potrebnú dokumentáciu odovzdali vyšetrovateľom koncom júla.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM