Lucia Lauková Správy

Bleskové divadlo: Stred Európy zasiahla v noci tohtoročná najsilnejšia vlna búrok

Tohtoročné počasie je bohaté na extrémny. Po horúcich dňoch prišli silné búrky, ktoré sa prehnali v blízkosti našich hraníc a čiastočne zasiahli aj naše územie.

Ilustračný obrázok k článku Bleskové divadlo: Stred Európy zasiahla v noci tohtoročná najsilnejšia vlna búrok
Foto: Radoslav Dudáš

Obyvatelia západného Slovenska si v noci zo stredy 2. mája na štvrtok mohli vychutnať bleskové divadlo, ktoré sa odohrávalo nad Rakúskom. Ako informuje imeteo.sk strednú Európu zasiahla v noci tohtoročná najsilnejšia vlna búrok.

„Prvé búrky sa začali tvoriť po 16:00 a po západe Slnka poriadne nabrali na intenzite. Vlna búrok postupovala od juhu smerom k severu a večer sa vytvorila skutočne výrazná búrková vlna siahajúca od Bosny až po České hranice,“ píše sa na stránke imeteo.sk.

Silné krupobytie

Silné búrky mali podľa imeteo.sk až supercelárnu štruktúru. Sprevádzané boli aj silným krupobytím. „V Rakúsku padali krúpy s priemerom 2–4 cm. Ešte výraznejšie krúpy zaznamenali v Slovinsku, kde priemer krúp presahoval 5 cm. Najväčšie krúpy pozorovali v okolí slovinského Radmožanca, kde supercela priniesla až 7 cm krúpy,“ uvádza imeteo.sk.

Búrky priniesli aj ďalšie zaujímavé meteorologické javy. „Nad Viedňou pozorovali trombu. Tromba je lievik pripomínajúci tornádo, ktorý sa tak aj chová. Trombu pozorovali aj na západe Maďarska,“ prezradil portál imeteo.sk.

Búrky na Slovensku

Okolo polnoci sa silné búrky presunuli z Rakúska nad Českú republiku, kde začali slabnúť. Nášmu územiu sa intenzívne búrky tesne vyhli, nie však úplne všade. U nás búrky zasiahli predovšetkým Záhorie.

„Búrky na naše územie priniesli len okolo 500 bleskov. Ďalšie búrky sa však môžu vyskytnúť v nasledujúcich dňoch. Front sa totiž nad našou oblasťou bude nachádzať aj naďalej,“ dodáva imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM