Magazín

Blíži sa k nám kométa Atlas: Pozorovať ju môžeme aj zo Slovenska

Ak sa počas týchto dní zahľadíte na nočnú oblohu, môžete byť svedkami zaujímavého javu. Pozorovať môžete novoobjavenú kométu.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa k nám kométa Atlas: Pozorovať ju môžeme aj zo Slovenska
Zdroj: Twitter.com/Taras Prystavski , Unsplash.com

Pohľad na nočnú oblohu prinesie zaujímavé divadlo. K Zemi sa totiž blíži novoobjavená kométa, ktorá bude viditeľná takmer počas celého júla.

Uvidíme ju aj zo Slovenska

„Kométa s označením C/2023 E1 ATLAS bude pomerne ľahko rozpoznateľná pre pozorovateľov nočnej oblohy na celej severnej pologuli, takže ju môžeme vidieť aj zo Slovenska,“ informuje portál iMeteo.sk.

Kométa sa 1. júla priblížila k Slnku a od tej chvíle sa približuje k Zemi. Postupne bude na nočnej oblohe žiariť stále viac a najlepšie pozorovateľná bude okolo 17. júla, kedy sa priblíži k svojej maximálnej jasnosti.

Kde ju nájdeme?

„Kométa bude pomerne dobre viditeľná vysoko na oblohe počas celého júla blízko súhvezdia Malého voza. Ak sa rozhodnete hľadať na oblohe túto kométu, nájdete ju tak, že bude mať zelenkavý nádych,“ dodáva portál.

Ak ju budete chcieť pozorovať, nečakajte jasne zelenú guľu s výrazným chvostom.

„Na oblohe totiž nebude natoľko jasná a kométu nájdete skôr tak, že na oblohe sa bude javiť skôr ako zahmlená zelenkavá škvrna,“ informuje iMeteo.sk.

Najatraktívnejší pohľad sa vám naskytne, ak kométu budete pozorovať pomocou ďalekohľadu: „S ďalekohľadom sa trpezlivým pozorovateľom naskytnú veľmi pekné pohľady na túto kométu.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM