Aktualizované ELA Zo Slovenska

Blíži sa pohroma počasia! Kde udrú veľké krúpy, silné búrky a prívalové dažde?

Ak ste sa tešili na oddych v prírode počas víkendu, plány si veľmi nerobte. Na naše územie sa opäť vrátia prehánky a búrky, ktoré budú intenzívne.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa pohroma počasia! Kde udrú veľké krúpy, silné búrky a prívalové dažde?
Zdroj: iMeteo.sk

Aktualizované 19:15: Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na búrky, ktoré v piatok (26. 6.) zasiahnu celé územie Slovenskej republiky. V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Na západnom Slovensku výstraha platí od 4.00 h do 9.00 h. Úhrny môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a rýchlosť vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu.

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ spresnili meteorológovia.

Na strednom a východnom Slovensku výstraha platí od 10.00 h do 21.00 h a úhrny môžu dosiahnuť rovnako 20 až 40 milimetrov, rýchlosť vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu.

V slovenských okresoch je tiež zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Počasie bude v nadchádzajúcich dňoch pod vplyvom tlakovej výše, ktorej stred sa bude pomaly presúvať z oblasti Pobaltia smerom nad Bielorusko a po zadnej strane tejto tlakovej výše bude do našej oblasti prúdiť teplejší a vlhší vzduch z oblasti Čierneho mora.

V závere pracovného týždňa čaká Slovensko mimoriadne nepriaznivá poveternostná situácia. Napriek vysokým teplotám očakávame už vo štvrtok intenzívne búrky na východe krajiny. V piatok sa vyskytnú najmä na strednom Slovensku a na západe, informuje portál iMeteo.sk.

Búrky budú opäť sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi a na našom území môžu opäť spôsobovať problémy.

Na území Slovenska budeme počas najbližších dní pozorovať veľmi teplé počasie a vzduch bude vlhký. Táto tlaková níž tak prinesie potrebný impulz na vznik silných búrok.

„Už vo štvrtok očakávame tvorbu búrok v oblasti Karpatského oblúku, prvé tak budú vznikať na krajnom východe a severovýchode, postupne sa môžu objaviť aj v ďalších lokalitách na východe a vo východnej časti stredného Slovenska,“ dodáva iMeteo.sk.

Búrky budú intenzívne a vznikať budú vo vhodnom strihu vetra. Vyskytnúť sa môžu búrky supercelárneho charakteru, ktoré môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami. Okrem prívalových zrážok, ktoré trápili Slovensko počas uplynulých dní, prinesú búrky aj krúpy, ktoré môžu dosahovať väčšie rozmery.

Piatkové búrky sa môžu vyskytnúť na celom Slovensku, najvýraznejšie by ale mali byť na západe a na juhu Slovenska. Výrazné búrky budú sprevádzané prívalovými zrážkami a takisto ako aj vo štvrtok, krúpami, ktoré môžu dosiahnuť väčšie rozmery.

„Búrky očakávame aj v sobotu aj v nedeľu, no hovoriť o ich intenzite je zatiaľ predčasné. Vyskytovať by sa mali v popoludňajších hodinách, dovtedy bude teplo a dusno,“ dodáva portál.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM