ELA Zo Slovenska

Koniec nezmyselnej byrokracie?! Sulíkov MEGABALÍK dostal zelenú a ruší viaceré povinnosti

"Kilečko riešení pre zamestnávateľov a pre ekonomiku" z dielne SaS má byť historickým míľnikom aj v rušení nezmyselnej byrokracie.

Ilustračný obrázok k článku Koniec nezmyselnej byrokracie?! Sulíkov MEGABALÍK dostal zelenú a ruší viaceré povinnosti
Zdroj: TASR

Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) schválil s pripomienkami viac ako 100 legislatívnych zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie a pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia COVID-19.

Zákon z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, označovaný aj ako lex korona, by mal byť schválený parlamentom na najbližšej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní.

Oživenie ekonomiky

„Cieľom návrhu zákona je všestranná podpora podnikateľského sektora pomocou opatrení napomáhajúcich oživeniu ekonomiky v čase nasledujúcom po útlme spôsobenom pandémiou choroby COVID-19. Návrh zákona obsahuje opatrenia administratívnej povahy, ako aj odstránenie byrokratických obmedzení malých a stredných podnikateľov a živnostníkov,“ uviedlo MH v predkladacej správe.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) očakáva, že vládou prijaté opatrenia budú mať len priaznivé dosahy na Slovensko a na štátny rozpočet. „Zdravé podnikateľské prostredie úzko súvisí so zdravými verejnými financiami,“ podotkol.

Viacero zrušení

„Približne 70 % opatrení sa začína slovíčkom zrušíme,” prezradil k opatreniam minister hospodárstva Richard Sulík. Má podľa neho ísť o rušenie najrôznejších výkazov, povinnosti mať vyvesený reklamačný poriadok i vylepenú nálepku označujúcu zákaz fajčenia.

Zákon upravuje napríklad výšku správnych poplatkov, ruší viacero oznamovacích povinností podnikateľov, zavádza možnosť splnenia si povinností voči Sociálnej poisťovni v ďalšej sedemdňovej lehote či zvyšuje o pätinu limit na preukázateľne vynaložené výdavky na spotrebu pohonných látok oproti údajom z technického preukazu.

Ruší sa pokuta za mechanické poškodenie a pravopisné chyby bločka, ak naďalej spĺňa všetky náležitosti.

Obchodníkom, ktorí nepredávajú vážený tovar, odpúšťa povinnosť mať na predajni kalibrovanú váhu pre prípadný záujem zákazníka prekontrolovať si deklarovanú hmotnosť tovaru, zákon tiež ruší povinnosť pre zariadenia spoločného stravovania mať vypracovaný reklamačný poriadok.

Podnikatelia podľa schváleného materiálu nemusia na predajnom mieste sprístupňovať vyobrazenie pokladničného dokladu, vyhotoveného pokladnicou e-kasa klient.

Schválený zákon ráta aj so zrušením povinnosti mať na čelnom skle automobilu nalepenú kontrolnú nálepku z technickej a emisnej kontroly.

Podnikateľom sa tiež zvýši termín na vyjadrenie sa k protokolu z daňovej kontroly zo súčasných 15 pracovných dní na 30 pracovných dní od doručenia protokolu.

Jednotlivé ustanovenia zákona budú po schválení zákona parlamentom účinné v niekoľkých termínoch, prvé už od začiatku júla.

Zdroj: FB Ministerstvo hospodárstva
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM