Zo Slovenska

Bohatá úroda? Expertka radí, ako sa postarať o zeleninovú a ovocnú záhradu

Najväčšie nebezpečenstvo zlomenia konárov hrozí u sliviek a marhúľ. Na budúcoročné jahody treba myslieť už v auguste. Ako zvýšiť úrodu rajčín?

Ilustračný obrázok k článku Bohatá úroda? Expertka radí, ako sa postarať o zeleninovú a ovocnú záhradu
Zdroj: TASR

Jahody 2017

Aktuálne už máme za sebou zber ríbezlí, egrešov i jednoročných jahôd. „Kým u stále plodiacich jahôd môžeme trhať sladké plody až do októbra, zber jednoročných jahôd máme prakticky za sebou a nastal čas myslieť na budúcu úrodu,“ hovorí záhradná architekta Romana Rosundičová.

Ako na sladké jahody? „Ak chcete mať budúci rok kvalitnú úrodu, od polovice augusta začnite s odstraňovaním starého lístia, ktoré by inak brzdilo rozvoj kvetných pukov,“ pokračuje ostrieľaná pestovateľka ovocia i zeleniny Samozrejmosťou je pravidelné odstraňovanie šľahúňov, aby nevysiľovali rastliny. Dôležitý je tiež dostatok slnečného svetla a životného priestoru.

„Záhon okopeme, vyplejeme, trsy jahôd od seba oddelíme. Pri okopávaní rastlín a delení trsov nám zostane dosť sadeníc, aby sme sa mohli pustiť do rozširovania výsadby. Nezabúdajme na prihnojenie a závlahu,“ dopĺňa.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Tipy na ovocnú záhradu

Ak chceme mať bohatú úrodu sliviek, mali by sme aj v polovici leta pamätať na starostlivosť.

„V záhrade presvetľujeme kôstkoviny aj drobné ovocné kry. Pokračujeme v očkovaní podpníkov na spiace očko (najjednoduchší spôsob štepenia ušľachtilej odrody na podpník, pozn. redakcie), vrúbľujeme čerešne a višne, tvarujeme, ohýbame a režeme konáre a koruny stromov,“ hovorí Rosundičová, ktorá pôsobila na Slovensku i v zahraničí.

V polovici augusta skracujeme výhony broskýň o jednu tretinu, postrekujeme proti chorobám a škodcom. Odborníčka pripomína, že konáre stromov preťažené úrodou ovocia treba opatrne podoprieť, aby sa nezačali štiepiť a odlamovať. „Najväčšie nebezpečenstvo zlomenia hrozí u sliviek a marhúľ, ktoré majú veľmi krehké drevo,“ dodáva. Nezabudnite ani na prípravu skladu, kde uložíte úrodu.

ČÍTAJTE TIEŽ: Podtatranská rarita: Pri Mengusovciach rastie zriedkavý druh papradia

Rajčiny i skladovanie zeleniny

„Dozretú zeleninu treba povyberať, dosušiť a vhodne uskladniť,“ zdôrazňuje Rosundičová. V závislosti od regiónu treba dokončiť zber cesnaku i cibule a pripraviť priestory na uskladnenie zeleniny. Kontrolujeme hlúboviny, najmä kapustu, či ju nenapadli húsenice, ktoré treba pozbierať.

„Toto obdobie je najdôležitejšie pre rast zeleru, preto nezabúdajme na pravidelnú zálievku a odtrhávanie spodných listov,“ dodáva odborníčka.

Začiatkom augusta skrátime rajčiny nad posledným rozkvitnutým súkvetím. Vylamujeme im zálistky a odstraňujeme suché listy a listy tieniace plodom, aby rajčiny stihli dozrieť. Časť kvetov na rajčinách môžeme odstrániť, do jesene by už nestihli plody dozrieť a zbytočne vysiľujú rastlinu. Ponecháme maximálne 3 – 4 kvetenstvá.

Ďalším z odporúčaním expertky je polievanie hriadok zeleniny, hlúbovín a koreňovej zeleniny. Pripraviť treba aj hriadky na výsev šalátu, reďkovky a špenátu pre jesenný zber.

PREČITAJTE SI AJ: Zápisník záhradkára: Ako vypestovať anglický trávnik a kvety, ktoré vyrazia dych

Záhrada v auguste
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM