Rastislav Búgel Zo Slovenska

BOJ o život uznávaného slovenského fotografa: V jaskyni ho pohrýzli nakazené NETOPIERE!

Slávny slovenský fotograf sa podelil o hrôzostrašný zážitok. Pohrýzli ho netopiere nakazené extrémne nebezpečným vírusom.

Ilustračný obrázok k článku BOJ o život uznávaného slovenského fotografa: V jaskyni ho pohrýzli nakazené NETOPIERE!
10
Galéria

Martin Machaj je jeden z najúspešnejších slovenských fotografov, ktorý svoju kariéru odštartoval v roku 1995 v Paríži. Ako sa hovorí, nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. A Martin je toho živým príkladom.

Pohromy sa mu nevyhýbajú

V roku 2021 ho postihla veľká pohroma, keď mu kompletne zhorel byt. Ako vtedy informoval Čas.sk, oheň mu zobral takmer všetko. V plameňoch prišiel o techniku, osobné veci a aj disky s 25-ročným archívom jeho práce.

Aktuálne sa s fanúšikmi na sociálnej sieti podelil o ďalší dramatický zážitok. Martin Machaj bojoval o holý život!

Takmer osudová cesta

Martin Machaj sa okrem krásnych aktov preslávil aj jeho cestami za odľahlými a nedostupnými kmeňmi žijúcimi v rôznych kútoch sveta. Túlavé topánky ho aktuálne zaviedli na Bali. A práve táto cesta sa mu takmer stala osudnou.

Martina totiž v jaskyni zranili netopiere nakazené besnotou!

„Skúmanie jaskýň takmer skončilo fatálne po niekoľkých uhryznutiach, škrabancoch, otvorených ranách na chodidlách. Teraz som desiaty deň po liečbe imunoglobínom a očkovaní a dúfam, že to nebude veľmi poškodené,“ píše fotograf v príspevku na sociálnej sieti Instagram.

Bez liečby takmer istá smrť

Vysvetľuje, že neliečená besnota od netopierov sa takmer vo všetkých prípadoch končí smrťou. „Kým sa po uhryznutí infikovaným netopierom objavia príznaky besnoty, môže to trvať dni alebo mesiace. No keď sa príznaky objavia, choroba má v priebehu dvoch až desiatich dní úmrtnosť takmer 100 percent,“ dodáva Machaj s tým, že pomôže okamžitá liečba.

Fotograf môže hovoriť o šťastí v nešťastí. „Vakcíny sa sem doviezli len vo veľmi obmedzenom množstve, takže môžem povedať, že mám šťastie, že som ich dostal včas. Musím povedať, že injekcie imunoglobulínu do otvorených rán boli extrémne bolestivé,“ opisuje.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Prestížny slovenský fotograf Martin Machaj
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM