han Šport Ostatné športy

Boj proti rasizmu aj v F1: PREČO si šesť pilotov pred prvými pretekmi nekľaklo?

Svet obletelo gesto pokľaknutia, ktoré sa stalo symbolom boja proti rasizmu. Pred novou sezónou formuly 1 tak mali spraviť všetci jazdci, no nestalo sa tak.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti rasizmu aj v F1: PREČO si šesť pilotov pred prvými pretekmi nekľaklo?
Zdroj: TASR/AP

Pandémia koronavírusu urobila škrt cez rozpočet všetkým športovým podujatiam a výnimkou nebol ani seriál F1. Nový ročník sa začal až tento víkend na Veľkej cene Rakúska v Spielbergu.

Triumfoval fínsky pilot

Na okruhu našich západných susedov dominoval nakoniec Fín Valtteri Bottas na Mercedese. Druhý skončil Monačan Charles Leclerc na Ferrari a tretí finišoval Brit Lando Norris na McLarene. Prvé preteky v sezóne nedokončilo až deväť pretekárov, viacerí z nich pre technické problémy.

Dohoda znela inak

Pred štartom sa zišlo všetkých dvadsať pilotov, aby vyjadrili svoju podporu boju proti rasizmu. Na oficiálnom instagramovom účte formuly 1 je „zavesené“ video, v ktorom je však vidieť, že gesto vo forme pokľaknutia využilo štrnásť z nich. Šiesti tak neurobili. „Ako jednotlivci sme si vybrali vlastný spôsob, ako túto vec podporiť. V cieli sme boli zjednotení,“ píše sa na spomínanom účte.

Hamilton to podporuje

Po brutálnom zásahu amerických policajtov na Georgea Floyda, ktorý napokon zomrel, sa v oveľa väčšej miere začal spomínať a aj prejavovať boj proti rasizmu. V F1 je jeho hlavným podporovateľom Brit Lewis Hamilton, majster sveta a jediný jazdec tmavej pleti v seriály. „Túžim po lepšej budúcnosti pre celú našu generáciu aj tej, ktorá príde po nás. Môžem byť kritizovaný, ale tento boj sa týka rovnosti a nie politiky, či propagácie,“ uviedol Hamilton na sociálnej sieti.

Poltucet si nekľakol

Tu je šesť pilotov, ktorí nešli „na kolená“. Ide o Monačana Charlesa Leclerca z Ferrari, Taliana Antonia Giovinazziho a Fína Kimiho Räikkönena z Alfy Romeo, Holanďana Maxa Verstappena z Red Bullu, Španiela Carlosa Sainza z McLarenu a Rusa Daniila Kvjata z Tauri. Prečo tak urobili? „Všetci sme zjednotení v boji proti rasizmu. Som presvedčený, že to, čo je v našom každodennom živote dôležité, sú skôr fakty a správanie sa, než formálne gestá, ktoré v niektorých krajinách považujú za kontroverzné. Nekľakol som si, čo však neznamená, že som v boji proti rasizmu menej odhodlaný ako ostatní,“ napísal Leclerc na twitteri.

View this post on Instagram

Today was an important moment for me and all the people out there who are working for and hoping for change. For a more equal and just society. I may get criticism in the media and elsewhere, but this fight is about equality, not politics or promotion. To me it was an emotional and poignant chapter in the progress of making F1 a more diverse and inclusive sport. I want a better future for our generation and the ones after us. There is so much that needs to be done. No one is perfect but if we all chip in and do our part, we can see change. I truly believe that. Thank you to my team for their incredible support and hard work this weekend and thank you to all who supported. Let’s keep pushing, guys. See you next week. Love. #EndRacism #BlackLivesMatter

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM