Aktualizované MI Zo Slovenska

Boris Kollár má ďalší škandál. TOTO už nemusí ustáť!

Biznis predsedu Sme rodina bol podľa zistení strany Spolu podozrivo poprepájaný s pochybnými schránkovými firmami a človekom, ktorý mal byť namočený do prania špinavých peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Boris Kollár má ďalší škandál. TOTO už nemusí ustáť!
Zdroj: TASR

Boris Kollár momentálne čelí škandálu so svojou diplomovou prácou a dvaja koaliční partneri žiadajú jeho odstúpenie z postu predsedu NR SR. Nové zistenia mimoparlamentnej strany Spolu mu môžu ešte viac zavariť a zvýšiť tlak na jeho odchod z čela parlamentu.

Schránkové firmy

Predseda strany Spolu Juraj Hipš na tlačovej konferencii podrobne predstavil spleť schránkových firiem, ktoré sa často používajú na upratanie nelegálnych peňazí. Ich súčasťou je aj Kollárova firma BSSC.

„Firma BSSC je poprepájaná so schránkami na Cypre, Karibiku a Paname. Tieto schránky využívajú schémy, ktoré sa bežne používajú na pranie peňazí,“ uviedol Hipš.

Aby toho nebolo málo, v týchto schránkových firmách sa vyskytuje aj neslávne známa osoba Geoffrey Magistrate. „Podľa zistení Medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov (OCCRP) už v minulosti pomáhal tento človek kryť podozrivé finančné transakcie,“ uviedol Hipš.

Podozrivá transakcia

Všetky zistenia korunuje informácia, že Boris Kollár predal polovicu svojej firmy práve pochybnej schránke Geoffreyho Magistrata a to za veľmi zvláštnych okolností.

„Zinkasoval za ňu 8,3 milióna eur. Podiel firmy bol ale podľa účtovných podkladov blízky 0 eur. Firma vlastnila iba jeden bager,“ uviedol J. Hipš. Predsedovi parlamentu preto poslal niekoľko štipľavých otázok:

Prečo podniká s podozrivými osobami ako je Geoffrey Magistrate? Prečo na podnikanie využíva schránkové firmy a schémy na pranie peňazí? Kto sú naozaj skutoční majitelia týchto schránkových firiem?

„Žiadame premiéra, aby bol v prípade svojho koaličného partnera rovnako dôsledný, ako keď bol opozičným politikom a vyzval Borisa Kollára k zodpovedaniu otázok ohľadne transparentnosti jeho podnikania,“ dodal predseda strany Spolu.

Kollár sa snažil vycúvať

Predseda Sme rodina vysvetľoval časť svojho problematického podnikania už začiatkom marca pre Nadáciu Zastavme korupciu.

„Už štyri roky sa usilujem z tejto spoločnosti odísť. Z mojej strany nebola v tejto firme vykonávaná žiadna činnosť, neboli vykonané žiadne transfery peňazí, skrátka nič,“ uviedol B. Kollár. V tom čase však nadácia nepísala o pochybnej sume za prevod podielu.

Na aktuálne vyjadrenie Borisa Kollára k zverejneným informáciám strany Spolu sa stále čaká. Je pravdepodobné, že téma sa bude rozoberať aj počas nadchádzajúcej schôdze parlamentu, keď by sa do programu mohlo dostať aj odvolávanie Borisa Kollára pre jeho odpísanú diplomovú prácu.

Dve hodiny po tlačovke strany Spolu zverejnil veľavravný post na Facebooku aj premiér Igor Matovič. Nepriamo v ňom bagatelizoval zistenia opozície o podozrivom Kollárovom podnikaní:

„Niekto by mal radšej pokračovať v maľovaní zábradlí. Bol by určite užitočnejší,“ napísal premiér Matovič. Narážal tým na predvolebnú akciu koalície PS/Spolu v Košiciach, kde lídri oboch strán natierali zábradlie.

Reakcia na obvinenia

Boris Kollár vzápätí na Facebooku vyhlásil, že strana Spolu klame. Zverejnil potvrdenie, že firma BSSC nemá žiadne podlžnosti voči štátu a že sa v roku 2016 vzdal konateľstva v tejto spoločnosti.

V súvislosti s podozrivým predajom podielu cyperskej schránke uviedol, že hodnota jeho firmy bola v tom, že vlastnila všetky lyžiarske strediská v Tatrách a nielen jeden bager.

Nijako však neodpovedal na otázky, prečo podnikal v rámci zložitej schémy schránkových spoločností, ktoré sa používajú na pranie špinavých peňazí. Nepriblížil ani to, kto sú skutoční majitelia týchto firiem.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM