Komunálne voľby

Branislav Becík bude novým županom: Ako starosta zohnal ivermektín, považuje to za chybu?

Novým predsedom Nitrianskeho kraja bude starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík. Začiatkom minulého roka neskrýval svoj pozitívny post k lieku ivermektín. Považuje to teraz za chybu?

Ilustračný obrázok k článku Branislav Becík bude novým županom: Ako starosta zohnal ivermektín, považuje to za chybu?
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Od vzniku samosprávnych krajov mal ten Nitriansky jediného predsedu. Milana Belicu po 21 rokoch vystrieda 44-ročný Branislav Becík, ktorý bol doposiaľ starostom obce Dvory nad Žitavou, okres Nové Zámky. Kandidoval za Hlas – sociálna demokracia, kde je členom predsedníctva strany.

Podľa priebežných výsledkov ŠÚ SR ho volilo 58 765 obyvateľov kraja, čo predstavuje 27,49 % hlasov.

„Všetkým vám ďakujem za každý jeden hlas, ktorý je hlasom energickej zmeny v našom kraji. Ako som vám pred voľbami hovoril, čaká ma kus tvrdej a poctivej práce. Mojou povinnosťou župana je zmeniť stagnujúci kraj k energickému regiónu, v ktorom sa končene začnú riešiť problémy, ktoré nás trápia,“ povedal Becík.

„Som pripravený od prvého momentu pracovať pre NSK a jeho rozvoj. Kraj dlhé roky stagnoval, chcem ho rozvíjať v prospech ľudí. Mojím prvým krokom bude audit jednotlivých odborov Úradu NSK, ale určite na úrade nechystám žiadne zemetrasenie,“ vyhlásil ešte počas volebnej noci Becík.

Prečítajte si tiež

Kto je Branislav Becík?

Od roku 2018 zastával funkciu starostu v obci Dvory nad Žitavou. O post sa uchádzal aj tento rok a voliči v Dvoroch nad Žitavou si ho opäť zvolili. Funkcie starostu sa však bude musieť vzdať. V rozhovore počas volebnej noci odmietol, že by išlo o akúsi poistku, ak by voľby na predsedu NSK nevyhral.

V agrosektore pôsobí 20 rokov a ako o sebe tvrdí, je „telom, dušou aj srdcom pravý poľnohospodár“. V politickom programe sa chce venovať trom oblastiam: rodine, podpore malého a stredného podnikania a regionálnemu cestovnému ruchu v spojení s kultúrnym vyžitím.

Zohnal ivermektín

Počas pandémie sa netajil tým, že pre obec pomohol zabezpečiť ivermektín na liečbu Covid-19. V lekárňach bol oň v tom čase veľký záujem a názory odborníkov na jeho účinnosť sa rôznili. Žiadna veľká klinická štúdia na ľuďoch však účinok lieku v boji s Covid-19 nepreukázala.

„Neraz som sa vyjadril, že zdravie mojich obyvateľov je pre mňa prvoradé. Po dlhých týždňoch zháňania lieku Ivermectín som odovzdal prvú várku – 500 ks do ambulancie obvodnej lekárky v mojej obci,“ napísal Becík na sociálnej sieti 25. februára 2021.

Situácia sa však počas roka zmenila a od leta 2021 ivermektín nie je povolený na liečbu tohto ochorenia. Ako vníma tento svoj postoj teraz?

„Ja som nič nekupoval. Dostali sme to, aplikovala to naša pani doktorka a ten liek bol povolený v našej krajine do 30.6. minulého roka,“ reagoval Becík počas volebnej noci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM