Správy Regióny

Kritizovaná stavba pod Mostom SNP je naďalej zastavená

Práce na stavbe boli po kritike verejnosti v máji 2018 zastavené a doteraz sa čaká na konečné rozhodnutie úradov.

Ilustračný obrázok k článku Kritizovaná stavba pod Mostom SNP je naďalej zastavená
10
Galéria

Kritizovaná stavba pod Mostom SNP, na petržalskom brehu Dunaja, zostáva aj po vyše roku zastavená. Potvrdil to bratislavský magistrát s tým, že petržalský stavebný úrad 13. augusta realizoval štátny stavebný dohľad. Miestny úrad Petržalka sa však zatiaľ nechce k výsledkom vyjadrovať.

Nepovolená stavba

„Na našom stanovisku v danej veci sa nič nemení. Podľa nás ide o nepovolenú stavbu, realizovanú bez stavebného povolenia, súhlasu mesta a v rozpore s nájomnou zmluvou,“ povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Mesto však priznáva, že na druhej strane sú tu aj záväzky vyplývajúce z nájomnej zmluvy, ktoré predpokladajú isté využitie tohto priestoru. „Musí to byť však spôsobom, ktorý bude minimálne zasahovať do architektúry Mosta SNP a bude sa držať kritérií definovaných v platnej nájomnej zmluve,“ podotkol Bubla.

Nový architektonický návrh

Primátor Bratislavy Matúš Vallo začiatkom roka požiadal stavebníka – spoločnosť Zemegula, aby vypracoval a hlavnému mestu predložil nový architektonický návrh. Ten má byť minimalistickým zásahom do architektúry Mosta SNP a kompozične musí rešpektovať jeho hmotové a tvarové riešenie v súlade s kritériami, ktoré sú v platnej nájomnej zmluve. Či už nový návrh mestu stavebník predložil, magistrát nepovedal.

Petržalský stavebný úrad pritom na jar nariadil odstrániť stavbu pod Mostom SNP. Považuje ju totiž za nepovolenú. Voči rozhodnutiu úradu sa však spoločnosť Zemegula odvolala a o ďalšom postupe rozhodol Okresný úrad Bratislava. Ten zrušil rozhodnutie petržalského stavebného úradu o odstránení stavby.

Vysvetlil to tým, že stavebný úrad postupoval v konaní procesne nesprávne, a vec preto vrátil na nové prejednanie i rozhodnutie. „Koncom júna bola mestská časť Petržalka v tejto veci určená ako príslušný stavebný úrad. Teraz teda musí konať vo veci stavebný úrad Petržalka, t. j. musí opätovne prešetriť stav veci,“ vysvetlil Bubla.

Cyklistické a turistické centrum

Na nástupnom priestore do reštaurácie UFO na Moste SNP realizovala minulý rok firma Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu i vyhliadku UFO, časť prác s cieľom odstránenia havarijného stavu časti objektu mosta. Na tie v januári 2018 stavebný úrad vydal predbežné povolenie na začatie prác.

„Avšak štátny stavebný dozor zistil, že práce boli vykonávané nad rámec havarijného stavu a že zámerom stavebníka bolo vybudovať pod mostom cyklistické a turistické centrum,“ uviedol na jar 2019 petržalský miestny úrad. Stavebník totiž minulý rok odstránil hlavné a bočné schodiská vedúce na Most SNP (na petržalskej strane) vrátane nástupnej plošiny a zrealizoval novú konštrukciu ako základ na dvojpodlažnú stavbu.

Podľa úradu však tento zväčšený rozsah potrebných opráv havarijného stavu stavebnému úradu neohlásil a ani nepožiadal o ich povolenie. Práce na stavbe boli po kritike verejnosti v máji 2018 zastavené a doteraz sa čaká na konečné rozhodnutie úradov. Na petržalskej strane pod Mostom SNP sa tak v súčasnosti nachádza rozostavaný dreveno-kovový skelet. Firma Zemegula na otázky novinárov doteraz nereagovala.

Kritizovaná výstavba pod Mostom SNP
10
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM