ELA Správy Zo Slovenska

Bratislavou sa potulujú STOVKY migrantov: Začína to byť KRITICKÉ a uzavrieť hranicu je nemožné

Slovensko-maďarskú hranicu nemožno hermeticky uzavrieť, polícia na to nemá personál ani technické zabezpečenie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavou sa potulujú STOVKY migrantov: Začína to byť KRITICKÉ a uzavrieť hranicu je nemožné
Zdroj: Facebook.com/D. Kramplová

Problém s nelegálnymi migratmi riešia nielen na hraniciach v obciach pri Veľkom Krtíši, ale už aj v Bratislave. Najviac sa ich pohybuje vo Vajnoroch, kde sídli pracovisko cudzineckej polície. Chodia však aj do centra Bratislavy, informuje TV Joj na svojom portáli Noviny.sk.

Migranti sa v hlavnom meste zdržujú 24 hodín a potom sa presúvajú ďalej na Západ. Celkové počty však neklesajú. Aktuálne sa po Bratislave pohybuje približne 400 migrantov. Podľa starostu mestskej časti Vajnory Michala Vlčeka začína byť situácia kritická.

Čakajú na tranzit

„Prichádzajú autobusy, ktoré sú políciou zvážané ku nám do Vajnôr na cudzineckú políciu. A potom následne už migranti po získaní dotyčného papiera sú voľne v uliciach. Čakajú na odvoz a tranzit do západných krajín Európskej únie,“ ozrejmil starosta Vajnôr.

Ako ďalej dodáva, v spolupráci s magistrátom hlavného mesta vytvorili v okolí cudzineckej polície zázemie, kde pre migrantov zabezpečili s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou cisternu vody, aby mali možnosť sa opláchnuť alebo umyť. Nechýbajú tam ani toalety.

Uzavrieť hranicu je nemožné

Ako v stredu vyhlásil policajný prezident Štefan Hamran, uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné.

„Hraničné kontroly nenavrhujeme preto, lebo nedávajú zmysel a technicky to nemáme zabezpečené dlhodobo a nemáme na to personálny stav,“ uviedol Hamran.

Na stráženie 517-kilometrovej zelenej hranice každých 50 metrov a hraničných priechodov s Maďarskom by podľa šéfa polície bolo potrebných 113 795 policajtov.

Podľa šéfa polície sa potvrdzuje, že nelegálni migranti prichádzajú na Slovensku pre potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska.

„Jedna tretina nelegálnej migrácie sa odkláňa smerom na Slovensko len pre to nešťastné tlačivo,“ upozornil. Mrzí ho, že v parlamente sa nenašla vôľa na zrušenie tejto povinnosti.

Migrantom nemôže podľa Hamrana polícia ani odoprieť vstup, keďže idú cez zelenú hranicu. Za nezákonné a nezrealizovateľné považuje aj zaisťovanie migrantov.

Tento rok by ich museli zaistiť 30.000, pričom kapacity na útvaroch predstavujú necelých 500 miest. Na zlepšenie situácie s migrantmi treba podľa neho zabezpečiť lepšiu ochranu vonkajšej hranice Schengenu.

AKTÍVNE SA ZAPÁJAME DO RIEŠENIA SITUÁCIE S NELEGÁLNOU MIGRÁCIOU Milí Vajnoráci, dennodenne dostávam množstvo podnetov...

Posted by Michal Vlček - starosta Vajnor on Tuesday, September 12, 2023
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM