Rôzne

Bratislavské NAJ: Ulička v srdci mesta, ktorá svojou "krásou" priťahuje turistov

Patrí medzi historicky najzaujímavejšie a najstaršie miesta v Bratislave. Kapitulská ulica ponúka romantické zákutia, ale aj ošarpané staré budovy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Ulička v srdci mesta, ktorá svojou "krásou" priťahuje turistov
11
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Zrejme každý aspoň raz prechádzal po Kapitulskej ulici v samom srdci hlavného mesta. Pôvodná kamenná dlažba, starodávne domy a tiché zákutia pripomínajú scény z filmov. Zdalo by sa, že Bratislavčania môžu byť na toto miesto právom hrdí. Avšak, nie tak úplne.

Počiatky v 13. storočí

Kapitulská ulica je jednou z najstarších v Bratislave. Prvá zmienka o nej pochádza z 13. storočia. Vznikala v dobe, kedy sa začali stavať hradby a ulice, ktoré od mesta pôvodne na hrad viedli, spájala práve Kapitulská.

Staromestská ulička je asi jedinou a poslednou ulicou v Bratislave, ktorá sa nemení, aj keď všade naokolo zúri stavebný boom. Nenájdeme tu žiadne obchody, kaviarne ani firmy.

Väčšina domov patrí cirkvi. Nachádza sa tu bohoslovecká fakulta, kňazský seminár, farský úrad a nezvyčajnou architektúrou vás upúta budova Collegium Emericanum, ústav, ktorý pripravoval gymnazistov na štúdium teológie.

Najväčšia ruina

Atmosféru historickej ulice si s nadšením vychutnávajú miestni i návštevníci hlavného mesta. Dojem im však v posledných rokoch kazia popísané steny, zarastené dvory či zničená cesta.

Zdevastovaný Esterházyho palác sa dokonca objavil ako kulisa vo filme Peacemaker (Mierotvorca) z roku 1997. Palác si „zahral“ rozbombardované Sarajevo. Dnes patrí Esterházyho palác medzi najväčšie ruiny v Bratislave.

V zlom stave sú aj iné domy na ulici ako napríklad Albrechtov dom. Väčšina budov je už síce zrekonštruovaná, ale tých pár zničených zanecháva trpký dojem.

Kapitulská ulica
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM