JAB Regióny

Brazílčan zavítal do Spišskej a niečo ho poriadne prekvapilo: Najväčší šok po príchode do mesta!

Zavítal do Spišskej Novej Vsi a zažil šok. To, čo mladého Brazílčana u nás najviac prekvapilo aj to, s čím sa musel vyrovnať, nám prezradil on sám osobne. Reč však prišla aj na pekné dievčatá.

Ilustračný obrázok k článku Brazílčan zavítal do Spišskej a niečo ho poriadne prekvapilo: Najväčší šok po príchode do mesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Výmenné pobyty na oranžovom gymnáziu v Spišskej Novej Vsi už majú dlhoročnú tradíciu. Niektorí žiaci zo Školskej si majú možnosť každý rok vyskúšať, aké je to žiť a zároveň študovať v rôznych krajinách celého sveta. Na oplátku zasa zahraniční študenti chodia študovať k nám. Rotary klub v Spišskej Novej Vsi má už 18 rokov a presne taký dlhý čas trvá aj sprostredkovávanie výmeny študentov.

Pozitívne zážitky

„Naša škola spolupracuje s Rotary klubom v Spišskej Novej Vsi takmer dvadsať rokov s tým, že nám zabezpečuje výmenné pobyty jednak našich študentov v zahraničí a tak isto mi prijímame študentov z celého sveta. Väčšinou ide o pobyty keď študent z inej krajiny príde do rodiny žiaka , ktorý odišiel do zahraničia,“ vysvetlil pre náš portál riaditeľ gymnázia Jozef Kačenga s tým, že zahraničný študent absolvuje na ich gymnáziu celý jeden ročník.

Študenti mávajú podľa slov riaditeľa školy z pobytov pozitívne zážitky. „Veľkou výhodou týchto pobytov je, že aj naši študenti sa nielen zdokonalia v cudzom jazyku ale majú možnosť spoznať aj kultúru a život v inej krajine,“ doplnil. A ako je on spokojný so zahraničnými študentmi? „Zahraniční študenti sú rôzni, väčšinou sú však takí, ktorí nechajú na našej škole nezabudnuteľnú stopu,“ prezradil nám.

Najväčšie prekvapenie

Jedným zo študentov, ktorý prišiel študovať na novoveské gymnázium je aj Rafael z Brazílie. Ako nám povedal je tu už od augusta minulého roku a jeho pobyt u nás sa blíži ku koncu. Jeho túžbou bolo ísť študovať do Európy a Slovensko si vybral na odporúčanie svojej kamarátky, ktorá už podobný pobyt absolvovala.

Zaujímalo nás, čo bolo pre neho najväčším prekvapením po príchode do nášho mesta. „Najväčším šokom bola určite veľkosť Spišskej Novej Vsi. Pochádzam z mesta, ktoré má 600 tisíc obyvateľov a keď som prišiel sem bol som veľmi prekvapený, že je to také malé mesto,“ povedal Rafael.

Samozrejme, ako spomenul, neskôr natrafil aj na ďalší celkom podstatný problém a tým bol jazyk. „Slovenčina je veľmi ťažká, ale snažím sa ju naučiť čo najlepšie ,“ priznal s úsmevom. Okrem veľkosti mesta a jazyka si musel zvyknúť podľa jeho slov aj na chladnejšie počasie a polievku, ktorú máme každý deň. „U nás je veľká zima, keď je von 15 stupňov, takže tu mi v decembri či januári bola poriadna zima,“ prezradil.

No zvykol si a ako hovorí Spišská Nová Ves je veľmi pekné mesto s peknými dievčatami. Našiel si dokonca aj obľúbené jedlo, ktoré mu bude po odchode domov okrem kamarátov veľmi chýbať. Rafael totiž zbožňuje spišské pirohy a bryndzové halušky.

Môže vás zaujímať:

Maturitné tablá made in Spišská Nová Ves: Výklady centra mesta obsadili zaujímavé diela, FOTO

Prejdete sa mestom a tie zmeny si možno všimnete aj vy: Skvelý nápad študentov oranžového gymnázia!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM