Regióny Zo Slovenska

Brekovský hrad odhaľuje svoje tajomstvá: To, čo tam našli, mení zaužívané poznatky!

Je jednou z najväčších dominánt okolia Humenného. Pri prácach na obnove Brekovského hradu dochádza k vzácnym nálezom a tento patrí k nim.

Ilustračný obrázok k článku Brekovský hrad odhaľuje svoje tajomstvá: To, čo tam našli, mení zaužívané poznatky!
1
Galéria
Zdroj: TASR

V ostatných dňoch došlo na Brekovskom hrade k zaujímavému nálezu. Ako informovalo Združenie na záchranu Brekovského hradu, nájdené boli úlomky farebných kachľových pecí.

„Svojím tvarom a farbou sa dá nález datovať do konca 17. a začiatku 18. storočia. Posúva to informácie o obývaní hradu. Doteraz sa predpokladalo, že hrad Brekov obývali len do konca 17. storočia. Posledný záznam bol z roku 1698. Tento nález dokladá, že ešte aj začiatkom 18. storočia museli aspoň niektoré časti byť obývané. Majitelia si túto stavbu ešte v tej dobe cenili natoľko, že si dali zariadiť jednu miestnosť novou kachľovou pecou,“ uviedol pre náš spravodajský portál riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu Stanislav Macinský, podľa ktorého tak tento nález mení zaužívané poznatky o hrade.

Brekovský hrad stojí na spomínanom mieste od sklonku 13. storočia. Spolu s podobnými stredovekými stavbami v okolí patril kedysi do sústavy strážnych hradov na uhorsko-poľskej ceste. Zaujímavosťou je, že na Brekovskom hrade prebýval počas jednej zimy uhorský kráľ Matej Korvín, o niečo neskôr sa tu zastavil aj poľský kráľ Ján III. Sobiesky.

Titulné foto: ilustračné

FOTO: Na Brekovskom hrade objavili zaujímavý nález!
1
Galéria
Zdroj: brekov.eu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM