Správy Zo Slovenska

Premiér: Nie je dôvod na paniku, nerabujme obchody a žiadne vrúcne objatia

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) upokojuje verejnosť po tom, čo sa na Slovensku potvrdil prvý pacient s nákazou na nový koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Premiér: Nie je dôvod na paniku, nerabujme obchody a žiadne vrúcne objatia
Zdroj: MŽP SR

Na paniku podľa jeho slov aktuálne nie je dôvod a nie sú ani dôvody na „rabovanie“ obchodov. Predseda vlády odporučil ľuďom, aby dodržiavali primeranú hygienu, umývali si často ruky, dodržiavali odstup od iných ľudí, upustili od vrúcnych privítaní a nechodili na podujatia s väčším počtom ľudí.

Premiér oznámil, že v UNB sú zakázané návštevy, nevylúčil, že toto opatrenie bude platiť aj v ostatných nemocniciach. V piatok o 13.00 h má zasadnúť ústredný krízový štáb na ministerstve vnútra. „Podľa toho, aké budú informácie o pacientovi, budú prijaté opatrenia,“ dodal.

Vyzval zároveň nepodľahnúť panike. Tým, ktorí majú podozrenia, prípadne pociťujú subjektívne symptómy naznačujúce ochorenie, odporučil, aby telefonovali príslušné infolinky alebo kontaktovali svojho lekára telefonicky.

„Určite nie je dobré v takýchto prípadoch ísť osobne k lekárovi, lebo takýto človek potenciálne môže ohroziť zdravie druhých,“ upozornil premiér.

„Ak sa takémuto pacientovi zhorší zdravotný stav, príde pre neho rýchla zdravotná pomoc,“ ubezpečil. Zdôraznil, že ide o prvý prípad. „Nie je dôvod, aby sme teraz vykupovali obchody a na barikádovanie sa doma je potrebné zachovávať zásady hygieny, dávať si väčší pozor,“ dodal.

Každý občan SR dostane v piatok alebo v sobotu stručnú informáciu – SMS, na svoj telefón.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM