Aktualizované Správy Zo zahraničia

Je to tu! Slovensko má prvý prípad nákazy koronavírusom!

Najhoršie obavy Slovákov sa potvrdili. Koronavírus je na Slovensku!

Ilustračný obrázok k článku Je to tu! Slovensko má prvý prípad nákazy koronavírusom!
11
Galéria
Zdroj: TASR

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V piatok o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Ide o 52-ročného pacienta hospitalizovaného na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Návštevy v tejto nemocnici sú zakázané!

Premiér nevylúčil, že toto opatrenie bude platiť aj v ostatných nemocniciach. V piatok o 13:00 hod. má zasadnúť ústredný krízový štáb na ministerstve vnútra. „Podľa toho, aké budú informácie o pacientovi, budú prijaté opatrenia,“ dodal Pellegrini.

„Keď pocítil príznaky, zamieril rovno na túto kliniku, nebol v kontakte s inými pacientmi nemocnice,“ ubezpečil Pellegrini.

Nakazený muž má aj zápal pľúc!

Premiér deklaruje, že pacientovi je podávaná adekvátna liečba, muž komunikuje a naznačuje, že mu je lepšie. Premiér zároveň potvrdil, že sa zatiaľ nepodarilo odhaliť takzvaného „pacienta nula“. Ako tvrdí, bude to jasné až po výsledkoch odobratých vzoriek syna nakazeného muža, ktorý bol pred pár dňami v Benátkach a môže byť potenciálnym nositeľom ochorenia.

Pacient sa zrejme nakazil od svojho syna, ktorý navštívil Benátky, avšak ten nevykazuje žiadne príznaky ochorenia. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že pacient ako symptómy uvádzal kašeľ a zvýšenú teplotu. „Nemám informáciu o tom, že by mal zápal pľúc, nedisponujem ani ďalšími detailmi, to všetko sa teraz zisťuje,“ dodal.

Manželku a syna nakazeného muža previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Odobrali im vzorky, či tiež nemajú ochorenie COVID-19.

Vzorky budú vyšetrené čo najskôr. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve vnútra to ohlásil premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že syn bol pred niekoľkými dňami v Benátkach. Zároveň potvrdil, že nakazený muž býva v obci Kostolište a pracoval vo Vysokej pri Morave.

Karanténa obce zatiaľ nehrozí

Dnes nie je identifikované, že by sme museli brať celú obec do karantény, obmedziť pohyb obyvateľov,“ povedal Pellegrini. V súčasnosti prebiehajú vyšetrenia manželky a syna infikovaného muža, ktorí s ním žijú v spoločnej domácnosti. Pellegrini pripomenul, že pacient sa mohol infikovať tzv. sekundárnym prenosom, keďže jeho syn bol v polovici februára v talianskych Benátkach, sám však žiadne symptómy nepociťuje. Všetko však ukážu až vyšetrenia. Premiér upozornil, že infikovaný muž pociťoval zdravotné ťažkosti ešte pred príchodom syna z Talianska.

Platí, že zatiaľ mimoriadne opatrenia nejdeme robiť, je dôležité a vyzývame obyvateľov, aby dôsledne sledovali svoj zdravotný stav, obmedzili účasť na miestach s väčšou koncentráciou ľudí,“ dodal Pellegrini, ktorý zdôraznil, že nemožno podľahnúť panike.

Stav pacienta

„Ide o ľahší priebeh ochorenia, pacientovi klesá teplota,“ dodal Pellegrini. Na paniku podľa jeho slov aktuálne nie je dôvod a nie sú ani dôvody na „rabovanie“ obchodov. Predseda vlády odporučil ľuďom, aby dodržiavali primeranú hygienu, umývali si často ruky, dodržiavali odstup od iných ľudí, upustili od vrúcnych privítaní a nechodili na podujatia s väčším počtom ľudí.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že v súčasnosti sa realizuje vyšetrovanie kontaktov pacienta. „Vo všeobecnosti ideme v pôvodnom režime, budeme sa snažiť zachytiť ďalšie importované prípady, ktoré sa nedajú vylúčiť, situácia je zvládnutá, opatrenia mieria k tomu, aby sme riziká minimalizovali,“ doplnil.

Momentálne sa podľa predsedu vlády robí anamnéza, kde sa pacient pohyboval, čo robil, s kým prichádzal do styku a či sa prípadne zúčastňovať hromadných verejných podujatí. Aj na základe toho sa na krízovom štábe určí ďalší postup.

Prísne opatrenia v nemocnici

Muž vo veku 52 rokov je na izolovanom oddelení kliniky infektológie a geografickej medicíny. Zdravotnícki profesionáli, ktorí sa o neho starajú, používajú respirátor typu FFP3, ochranný štít, rukavice, overal a návleky na topánky.

Syn symptómy podľa UNB nemá, má však zvýšenú teplotu medzi 37,1 až 38 stupňov Celzia. „U pacienta teploty klesajú, bolesti svalov a kĺbov ani nádchu nemá, dýcha sa mu dobre, suchý kašeľ má zlepšený,“ uvádza aktuálne UNB.

Rodina v karanténe

Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou muža nakazeného novým koronavírusom je v domácej karanténe. Manželke boli odobraté vzorky a čaká sa na výsledky testov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

Krízový štáb mesta Malacky analyzoval kontakty podozrivej osoby z posledného obdobia. Na základe odporúčaní hygienikov je momentálne deväť ľudí v domácej karanténe,“ uviedla Pilzová.

Krízový štáb bol zvolaný vzhľadom na fakt, že manželka nakazeného v Malackách pracuje. „V prípade, ak by sa ochorenie u podozrivej osoby potvrdilo, krízový štáb mesta Malacky bude rokovať aj počas víkendu,“ doplnila Pilzová.

Manželka a syn muža, u ktorého potvrdili ochorenie na nový koronavírus, boli prevezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch, kde im odobrali vzorky, či tiež nemajú ochorenie COVID-19. Vzorky budú vyšetrené čo najskôr.

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Ide o 52-ročného pacienta hospitalizovaného v bratislavskej nemocnici.

Máte príznaky?

Tým, ktorí majú podozrenia, prípadne pociťujú subjektívne symptómy naznačujúce ochorenie, premiér odporučil, aby telefonovali príslušné infolinky alebo kontaktovali svojho lekára telefonicky. „Určite nie je dobré v takýchto prípadoch ísť osobne k lekárovi, lebo takýto človek potenciálne môže ohroziť zdravie druhých,“ upozornil premiér. „Ak sa takémuto pacientovi zhorší zdravotný stav, príde pre neho rýchla zdravotná pomoc,“ ubezpečil.

Vedúca národného referenčného centra pre chrípku Edita Staroňová informovala, že v prípade podozrení na koronavírus bolo k piatku v rámci Slovenska preskúmaných 306 vzoriek s negatívnym výsledkom, jedna vzorka bola pozitívna.

Čakajte SMS

Každý občan SR dostane v piatok alebo v sobotu stručnú informáciu v SMS na svoj telefón. Dôvodom je prvý potvrdený pacient na Slovensku s nákazou na nový koronavírus. Informoval o tom premiér s tým, že štát urobí všetko preto, aby sa podarilo nákazu na Slovensku eliminovať.

Koronavírus v škole

V stredu 4. 3. 2020 vzniklo na župnej Strednej priemyselnej škole na Fajnorovom nábreží v Bratislave podozrenie, že jeden zo študentov mohol prísť v zahraničí do styku s osobou s potvrdeným koronavírusom. Škola aj župa prijala okamžite preventívne opatrenia a škola bola dva dni zavretá.

Počas 48 hodín, kedy bola škola zavretá, bol celý interiér budovy dôkladne vydezinfikovaný. Vydezinfikované sú všetky triedy, chodby aj šatne.

Podozrenie na nákazu koronavírusom na strednej škole sa nepotvrdilo. Dnes24 o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. „Výsledky testov študenta na prítomnosť koronavírusu sú negatívne,“ uviedla hovorkyňa.

Študent ostáva aj naďalej v karanténe, ktorá potrvá ešte 12 dní.

Liek neexistuje!

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Na vírusové ochorenie COVID-19 neúčinkujú antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa začala podporná liečba bežne dostupnými liekmi, ktorá zmierňuje príznaky infekcie, približuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Premiér ešte vo februári vyhlásil, že Slovensko je na nový koronavírus pripravené. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa nákaza potvrdila. Rovnako je k dispozícii emailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

Vírus zamoril svet

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Vo svete k dnešnému dňu zaznamenalo 98 171 prípadov nákazy novým koronavírusom, 3 385 ľudí zomrelo. V európskych krajinách bolo doteraz 5544 potvrdených prípadov, zomrelo 159 ľudí. Najviac prípadov aj úmrtí hlási Taliansko.

Koronavírus je nebezpečný tým, že sa šíri z človeka na človeka vzdušnou cestou, čo je najťažšie kontrolovateľný spôsob šírenia infekčnej nákazy. Dôležité je dodržiavania základných hygienických pravidiel. Pokiaľ ide o používanie rúšok a respirátorov, má to podľa ÚVZ SR význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením.

Správu budeme aktualizovať!

Ilustračný obrázok.

Klinika infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM