Aktualizované MAK Krimi

ZÁSADNÝ BOD: Súd nemá pochybnosti o Threeme, Marčeka chcú vylúčiť na samostatné konanie

AKTUALIZUJEME: Senát Špecializovaného trestného súdu nemá pochybnosti o zákonnosti získania komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Treema.

Ilustračný obrázok k článku ZÁSADNÝ BOD: Súd nemá pochybnosti o Threeme, Marčeka chcú vylúčiť na samostatné konanie
Zdroj: TASR

Dnes, teda v stredu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku šiestym dňom pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa z Kolárova Petra Molnára.

Miroslav Marček bude vylúčený na samostatné konanie, hlavné pojednávanie sa bude neskôr konať iba s tromi obžalovanými (Zsuzsová, Szabó a Kočner).

Threema je zákonná

Súd povedal, že Threema je zákonná, ale zatiaľ ju nejde čítať.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová povedala: „Senát po porade nespochybňuje zákonnosť získania dôkazu vyjadrenú analýzou, ktorú poskytol Europol. Súd dospel k záveru, že tento dôkaz je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a rady z 11. mája 2016.“

„Prílohou tohto dôkazu je extrahovaný súbor v tejto forme (vytiahla z obálky externé disky), jedná sa o externé disky. Pokiaľ sa jedná o samotnú analýzu, digitálno-forenznú správu, konkrétne tá, na ktorú bolo poukazované v súvislosti s návrhom na vykonanie dôkazu poskytla výsledok skúmania celkovo osem telefónnych prístrojov s tým, že boli extrahované dáta na externý disk. Súd nemá pochybnosti o zákonnosti získaného dôkazu,“ povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová.

EUROPOL je pripravený

Zástupcovia Europolu sú pripravení sa dostaviť na hlavné pojednávanie ako znalci a experti v tejto problematike a poskytnúť svoje znalecké stanovisko, povedal prokurátor Juraj Novocký v súvislosti s Threemou.

Celé vyjadrenie prokurátora: „Nepochybujem o tom, že senát túto otázku dôsledne právne posúdil, ale ak dovolíte, chcem uviesť, tak s ohľadom na toto rozhodovanie, aj s ohľadom na vyjadrenia obhajoby, som včerajšieho dňa požiadal o stanovisko v tejto veci Europol, predkladám žiadosť, aj s prekladom. Mám žiadosť, že keďže Europol už podával obdobné znalecké posudky iným členským krajinám, je oprávnený sa vyjadriť. Zástupcovia Europolu sú pripravení sa dostaviť na hlavné pojednávanie ako znalci a experti v tejto problematike a poskytnúť svoje znalecké stanovisko.“

Reakcia Kočnerovho obhajcu Mareka Paru: „Je zvláštne, aby Europol vysvetľoval súdu svoje postavenie a sám sa legitimoval. V prípravnej fáze sme tieto námietky vzniesli a namietali sme neúplnosť vyšetrovania.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM